Na početku smo prosinca, mjeseca slavlja, veselja i darivanja. Više smo puta pisali o pritisku koji se javlja u ovim danima, što posebno teško pada osobama koje imaju teškoće tjelesnog i mentalnog zdravlja. Predblagdanskim i blagdanskim pripremama pristupite drugačije i smanjite osjećaj stresa u danima blagdana.   

 • Planirajte. Od kupovanja poklona, preko uređivanja doma do kuhanja i pripreme kolača. Isplanirajte aktivnosti i svoje vrijeme, kako biste s pripremama krenuli na vrijeme i izbjegli nepotreban stres u danima pred same blagdane.
 • Uključite ukućane i prijatelje u pripreme. Organizirajte zajedničke aktivnosti kako biste u dobroj atmosferi i zabavi odradili neke od predblagdanskih aktivnosti. Odradit ćete posao brže i provesti vrijeme s dragim osobama.
 • Pokloni ne moraju biti skupi. Većini odrasle populacije asocijacija na blagdane su i veliki troškovi. Organizirajte se na vrijeme, napravite budžet i smislite poklone koji se uklapaju u budžet. Ako imate veliku obitelj, organizirajte tombolu (ili tajnog Djeda Božićnjaka) kako bi svaki član kupio, ali i dobio jedan dar, ali od srca.
 • Pokloni ne moraju biti materijalni. Uvijek je vrjednije pokloniti iskustvo ili unikatan dar pripremljen od srca nego materijalni poklon. Povedite drage osobe u avanturu, izradite, pripremite ili ispecite dar, ulažući svoje vrijeme, kreativnost i ljubav! 
 • Imajte nekoliko univerzalnih darova pri ruci. Svake godine dođu nenadani gosti ili se jednostavno zaborave kupiti darovi za neke drage osobe. Pripremite nekoliko boca vina ili bombonijera za takve situacije. 
 • Novi blagdanski obroci. Pripazite da obroci budu hranjivi, zdravi i dostatni za očekivan broj osoba. U dane blagdana nerijetko se pojede više nego je potrebno, a pripremi je puno više nego je potrebno. Pripremajte hranu pametno i u dogovoru s članovima obitelji. Razmijenite kolače i jela kako se nitko ne bi preopteretio pripremom, a neće biti ni viška hrane. 
 • Isplanirajte recepte za kolače. Pripremite osnovni biskvit koji ćete iskoristiti za nekoliko različitih kolača. Pripremite osnovno tijesto za kekse kako biste uz nekoliko različitih dodataka dobili nekoliko vrsta (i boja) blagdanskih keksa.

Često osjećamo pritisak kako moramo biti sretni i ispunjeni tijekom blagdana. No, uz silnu strku nekad zaboravimo da je smisao blagdana povezivanje i provođenje vremena s dragim ljudima. Evo još nekoliko podsjetnika.

 • Ne uspoređujte se s drugima. Nekad se može činiti da drugima sve ide od ruke, a katkad nam se čini da netko živi na nama potpuno pogrešan način. Svatko od nas ima svoju povijest i trudi se najbolje kako zna i može u danom trenutku. Ne stvarajte si nepotreban pritisak uspoređujući se s drugima.
 • Ne dopuštajte da Vam drugi nameću svoja očekivanja. Najveći problem s očekivanjima je to što su uglavnom teško ostvariva, što rezultira razočaranjem, ljutnjom, tugom. Pokušajte se osloboditi grandioznih očekivanja i probajte ići niz rijeku, prilagođavajući se situaciji putem. 
 • Promijenite rutine koje Vas opterećuju. Blagdani su sazdani od malih rutina i rituala. Neki su ugodniji, neki manje ugodni, ali svi se odvijaju po ustaljenim pravilima. No, to ne znači da se ne smiju nikada mijenjati. Uvedite novu rutinu u blagdansko vrijeme, baš po Vašem guštu!  
 • Započnite novi blagdanski ritual. Umjesto pripreme deset različitih vrsta kolača u predblagdansko vrijeme, pogledajte sa svojom obitelji deset blagdanskih filmova koji će Vas opustiti ili posjetite neka adventska događanja. 
 • Ugodite si. Blagdanski duh ili atmosfera neće doći sami od sebe. Nastojte napraviti ravnotežu između očekivanja i realnosti, obaveza i ugodnih aktivnosti. Pripremite si sretne blagdane, po svom!