Tradicionalni blagdanski obroci, uz slastice i alkoholna pića može sadržavati čak do 2500 kcal, što premašuje dnevne energetske potrebe većine odrasle populacije. Stoga nije čudo da u prosjeku dobijemo preko pola kilograma viška u blagdanskoj sezoni. Nevjerojatno, ali za takav porast na kilaži potrebno svega zalogaj francuske salate i kulena, pola sarme i šnita orahnjače više. U blagdansko vrijeme izazov je ne prepustiti se ukusnim i kaloričnim iskušenjima. Uživanje se nažalost često pretvori u probavne smetnje zbog prejedanja, pogotovo ako ste im skloniji, ali i grižnju savjesti. Ove godine, pokušajte drugačije…

Blagdanska kupovina

Kako biste izbjegli nepotrebno lutanje po trgovinama, pripremite detaljnu listu za kupovinu samo onoga što vam je potrebno. Također, u kupovinu ne idite gladni, jer ćete teže odoljeti punim policama. Uzmite u obzir recepte koje ćete  pripremiti, i razmislite o adekvatnim i manje kaloričnim zamjenama koje možete koristiti. Opskrbite se sezonskim voćem i povrćem, prirodnim začinima, kvalitetnom ribom i krtim mesom, te hladno prešanim uljima.

Redoviti obroci

Izbjegavanje hrane kroz dan i „čuvanje“ za blagdanski stol uzrokuje pad razine glukoze u krvi, nakon čega često slijedi prejedanje. Blagdanski duh, ukusna hrana i opuštenost često bude osjećaj gladi i nakon obilnog obroka. Između obroka posegnite za sušenim voćem, sjemenkama, ili orašastim plodovima, kako bi za stolom jednako uživali u hrani ali ipak pojeli manje.

Unos tekućine

Tekućina čini više od polovice organizma, stoga i najmanji gubitak može prouzročiti niz nepovoljnih učinaka na zdravlje. Pijte često, prvenstveno vodu ili nezaslađene čajeve, osobito pola sata prije svakog obroka. Blagdanske objede započnite tanjurom bistre juhe, kako bi potakli probavu i smanjili zapremninu želuca za kaloričniji dio objeda koji slijedi. Neizostavni dio blagdanskih druženja su i alkoholna pića, stoga dok uživate u njima imajte čašu obične ili mineralne vode pri ruci, koja će istovremeno rehidrirati i spriječiti vas da popijete onu jednu čašicu viška.

Dobre masti

U želji za izbjegavanjem masti i kalorije, često se odabiru light proizvodi. Oprez, oni obiluju škrobom i remete prirodni omjer makronutrijenata. Radije udovoljite apetitu umjerenim količinama tradicionalno pripremljene hrane, a izbjegavajte dodane masnoće u obliku različitih namaza ili majoneze, jer jako pojačavaju kalorijsku vrijednost obroka. Kiselo vrhnje zamijenite običnim jogurtom, a skuhanim mesnim umacima uklonite višak masnoće koji će se hlađenjem odvojiti na površini. Zadržat ćete poznati okus, i umanjiti udio zasićenih masti.

Složeni ugljikohidrati

Šećer u blagdanskim slasticama značajan je krivac stvaranja nepoželjnih masnih naslaga. Razina glukoze u krvi naglo raste, a još brže nastupa njen nagli pad djelovanjem inzulina. Kao posljedicu osjećate bezvoljnost, umor i žudnju za novom dozom šećera. Umjesto kolača izaberite sezonsko voće, tamnu čokoladu ili božićni kruh od raženog brašna s  medom, bademima i grožđicama. Francusku salatu ove godine zamijenite raznovrsnim sezonskim povrćem i mahunarkama. Tako ćete unijeti složene ugljikohidrate i neprobavljiva vlakana, čime prirodno regulirate razinu glukoze u krvi, ali i probavu.