Rujan je posvećen podizanju svjesnosti o karcinomu štitnjače.

Znate li da je to najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava? Karcinom štitnjače nastaje promjenom stanica štitnjače i njihovim ubrzanim rastom. Stvara se nakupina stanica (čvor), što u konačnici kod malog broja pacijenata može rezultirati čak i izbočenjem na vratu vidljivim golim okom. U liječenju karcinoma štitnjače, a prvi korak je uklanjanje cijele štitnjače.

Etiologija nastanka karcinoma štitnjače nije u potpunosti poznata. No, zna se kako veću vjerojatnost razvoja imaju osobe ženskog spola, osobe koje imaju povijest karcinoma u obitelji, osobe koje su bile izlagane radijaciji te da se češće javlja nakon tridesete godine života.

Prevencija u vidu redovitih ultrazvučnih pregleda je ključna.

  • Ultrazvuk štitnjače. Kratak i pouzdan dijagnostički postupak tijekom kojeg osoba leži zabačene glave, a ultrazvučnom sondom se pregledava vrat. Ultrazvučnim pregledom utvrđuju se strukturalne promjene na štitnjači. Ukoliko se detektira sumnjivi čvor, potrebno je odraditi punkciju.
  • Punkcija štitnjače. Dijagnostička metoda tijekom koje osoba leži sa zabačenom glavom, a liječnik specijalist dugačkom iglom, pod nadzorom ultrazvuka, ubada u suspektan čvor te uzima uzorak tkiva koji se potom šalje na citološku obradu. Nalaz citološke obrade čeka se desetak dana.

Vrste karcinoma štitnjače

  • Papilarni i/ili papilarno-folikularni karcinom štitnjače. Najčešća vrsta (oko 70% slučajeva), ali i s najboljom prognozom. Njegovo tkivo nalikuje tkivu štitnjače zbog čega može biti neprepoznat duže vrijeme. Češće se dijagnosticira kod mlađih osoba, do 40. godine života.
  • Folikularni karcinom štitnjače. Javlja se u srednjoj i starijoj životnoj dobi (oko 20% slučajeva), no također ima dobru prognozu oporavka. Podtip folikularnog karcinoma zove se Hruthle cell karcinom.
  • Medularni karcinom štitnjače. Rijetka vrsta karcinoma štitnjače (oko 6% slučajeva), također se javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi, no valja imati na umu da ova vrsta karcinoma nešto agresivnija te može metastazirati putem limfe.
  • Anaplastični karcinom štitnjače. Javlja se najrjeđe (oko 3% slučajeva) i to češće u starijoj životnoj dobi. Vrlo agresivan i progresivan oblik karcinoma, koji nerijetko metastazira na limfne čvorove. U odnosu na ostale vrste karcinoma štitnjače, nažalost ima najlošiju prognozu.

Rujan je posvećen podizanju svjesnosti o karcinomu štitnjače.

Sudjeluj i ti!