Pitanje:

Imala sam problema sa štitnjačom, bila je zadebljana i imala sam upalu desnog režnja. Napravila sam sve pretrage u 8. mjesecu i stigao je nalaz da je sve u redu. Do tada sam u razdoblju od 9 mjeseci dobila 20 kilograma. Visoka sam 168 centimetar i imala sam 68 kilograma, a sada imam 84 i ne mogu ih skinuti.

Na radnom mjestu sjedim 8 sati pa pojedem sendvič ili nešto takvo, Pazim na slatko, jedem voće i čak sam si kupila tablete vitamina C i neke od nizozemske alge. Kile i dalje ne idu dolje! Molim vas pomozite mi – što da radim? Ne znam kakvu dijetu da držim kad cijeli dan radim i nemam vremena kuhati neka posebna jela

Odgovor:

Jedan od glavnih uzroka povećanju tjelesne težine je usporen stanični metabolizam koji posljedično nastaje zbog snižene koncentracije hormona štitnjače (T4 i T3), takozvane hipotireoze. Vi ste imali upalu i zbog toga je vjerojatno štitnjača smanjila izlučivanje hormona.

To što imate hormone štitnjače u referentnim vrijednostima ne znači da nemate pritajenu hipotireozu. Volio bih da mi pošaljete prave vrijednosti hormona TSH, T3 i T4 te ću vam odgovoriti što ćete morati poduzeti da bi se vratili u harmoniju.

 

Izvor: www.zdravakrava.hr

Autor: dr. Ante Škaro