Znakovi trudnoće katkad podsjećaju na simptome disbalansa štitnjače — pojačano znojenje, emotivna uzbuđenost, nervoza, povraćanje, osjećaj umora, nedostatka energije, otekline, bol u mišićima, zaboravljivost.

No, iako se simptomi mogu podudarati, važno je razlikovati, i utvrditi, točno o kojem se hormonalnom stanju radi: trudnoći ili štitnjači.

Problemi sa štitnom žlijezdom mogu biti povezani s mogućnošću začeća i urednim tijekom trudnoće. Dio žena se stoga po prvi put susreće s problematikom štitnjače upravo tijekom ili nakon trudnoće.

 

Za pravilan razvoj ploda od osobite je važnosti normalno funkcioniranje štitne žlijezde buduće majke. Stoga se preporučuje pregled štitnjače prije trudnoće, ali i kontrole hormona tijekom trudnoće. Posebno su biti prvi mjeseci trudnoće, kada se plod intenzivno razvija i kada je veći rizik teškoća. Aktivnost štitne žlijezde u drugom stanju je promijenjena, i svakako ju je potrebno pravovremeno liječiti ako se uoče neki problemi.

Prema smjernicama multidisciplinarne radne skupine liječnika specijaliziranih za bolesti štitnjače i Američke udruge za štitnjaču (ATA), ginekolozi preporučuju kako bi idealne gornje referentne vrijednosti tireotropnog hormona (TSH) bile u prvom tromjesečju trudnoće 0.1-2.5 mIU/L, u drugom tromjesečju 0.2-3.0 mIU/L, a u trećem 0,3-3,0 mIU/L.

 

 

 

Terapija u obliku nadomjesne terapije hormonima štitnjače uzima se bez rizika tijekom trudnoće. Ipak, tijekom perioda trudnoće i dojenja strogo je isključena terapija radioaktivnim jodom jer može naškoditi djetetu.

Hormoni se trebaju kontrolirati svakih 4-6 tjedana tijekom trudnoće.