Blagdansko vrijeme doista jest posebno vrijeme u godini. Blagdani više nemaju isključivo religijsku dimenziju, već su postali dio pop-kulture. Neke trgovine već sredinom listopada kreću s prodajom blagdanskog asortimana, a do početka prosinca podsjetnici na blagdane su svugdje oko nas. Gradovi su okićeni, ljudi oko nas govore o pripremi kolača i kupovini poklona, s radija nas prate božićne pjesme, a s televizora božićne reklame i mnogo puta viđeni božićni filmovi. Na svakom koraku nam se sugerira kako je blagdansko vrijeme najljepše vrijeme u godini, kako ga trebamo provesti u širokom krugu najdražih, i kako bismo tijekom njega trebali biti sretni i ispunjeni. A što ako mi to nismo?

Osjećaj da smo nesretni uglavnom proizlazi iz nesrazmjera između očekivanja i realnosti. Ako se prisjetimo početka ovog teksta i konstantne sugestije kako tijekom blagdana moramo biti sretni, pa i sretniji nego u ostalim dijelovima godine (očekivanje), a mi to nismo (realnost), osjećat ćemo se nesretno, možda i nesretnije nego u ostalim dijelovima godine. Taj osjećaj možemo umanjiti stvaranjem realističnijih očekivanja.

Realnost je takva da su blagdani postali izrazito stresno razdoblje, jer ionako stresnoj svakodnevici dodajemo i cijelu zbrku oko ispunjavanja (često nerealnih) očekivanja oko toga kako bi sretni blagdani trebali izgledati. Nerijetko se događaju i konflikti unutar uže i šire obitelji, jer postajemo preumorni za izbjegavanje starih obrazaca ponašanja, pogotovo s članovima obitelji koje ne susrećemo tako često.

 

Isplanirajte vrijeme pripreme, kako se ne biste preopteretili u zadnji čas. Dio priprema možete napraviti i dva tjedna prije samih blagdana. A ako ne ostvarite sve što ste planirani – ne brinite. Bilo bi lijepo kada bi nam domovi u vrijeme blagdana izgledali kao iz kataloga i reklama, sa savršenim božićnim drvcem i prepunim blagdanskim stolom. Ali pritom imajte na umu kako ćete puno duže pamtiti lijepe trenutke provedene s dragim osobama, i vrijeme radije ulažite u izgradnju bitnih vam odnosa.

Ako ste usamljeni, udaljeni od obitelji, ili proživljavate prve blagdane nakon gubitka bliske osobe, bit će lakše ako očekujete usamlje(nij)e blagdane. Tako se možete angažirati u stvaranju vlastitih blagdanskih rituala, uključiti u organizirane blagdanske aktivnosti u zajednici, ili sami organizirati blagdansko druženje. Vaš doživljaj blagdana će biti ispunjeniji, a energiju možete usmjeriti na konstruktivne aktivnosti koje vas vesele.

Želimo vam svima lijepe i ispunjene blagdane!