Štitna žlijezda je endokrini organ smješten u prednjem donjem dijelu vrata. Obavija dušnik poput potkove, te svojim oblikom podsjeća na leptira, radi čega ju se od milja naziva i leptirastom žlijezdom. Ona je pod nadzorom hipofize, male žlijezde u mozgu. S ostalim žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem, regulira funkcioniranje našeg tijela i raspodjelu energije. Bolesti štitne žlijezde dijelimo na funkcionalne i tumorske, koje se prvenstveno liječe medikamentozno i kirurški.

Kada Vi ili Vaš liječnik posumnjate na probleme sa štitnom žlijezdom, svakako obavite krvne pretrage i posjetite specijalistu. Pri dijagnostici, najprije se rade krvne pretrage i kontrolira se koncentracija hormona hipofize TSH i hormona štitnjače T3 i T4. U slučaju težih poremećaja rada štitne žlijezde, kontrolira se i postojanje specifičnih antitijela te razine različitih elektrolita u krvi, kao i koncentracija hormona koje izlučuju druge žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem (npr. nadbubrežna žlijezda).

Poremećaj rada štitne žlijezde može biti genetski uvjetovan, posljedica izlaganja štetnim tvarima, ali u velikoj mjeri utječe i stil života pojedinca. Prilagodba životnog stila važna je i za  prevenciju, i za liječenje poremećaji štitne žlijezde.

U danu nastojte sve teže psihičke i fizičke aktivnosti raditi tijekom prijepodneva i u ranim popodnevnim satima, kada je tijelo u tzv. prirodnom stresu. Tijekom popodnevnih sati smanjite intenzitet aktivnosti, opustite se i zabavite, a tijekom noći odmorite organizam. Uvedite neku fizičku aktivnost u svoj tjedni raspored, u skladu sa svojim afinitetima. Tjelovježbom stvaramo energiju za metaboličke procese u organizmu, te tako rasterećujemo štitnjaču.

U prehranu svakodnevno konzumirajte više voćnih i povrtnih obroka, ribe, cjelovitih žitarica, peradi i dobrih masnoća (maslinovo, laneno ulje), a do nekoliko puta tjedno konzumirajte namirnice koje mogu ometati apsorpciju joda (npr. kupus, kelj, slatki krumpir, brokula, soja, gluten), pića bogata kofeinom (kava, kofeinski napitci, neki čajevi) i alkohol. Također, ako pušite, probajte smanjiti broj cigareta u danu. Za metaboličke procese, važno je unositi i dovoljnu količinu vode (8-12 čaša dnevno).

Veliki krivac za poremećaje rada štitne žlijezde su i različite stresne situacije. Njih ne možemo izbjeći, ali možemo naučiti bolje se nositi s njime. Potražite podršku u bliskim ljudima i duhovnosti, ili se obratite stručnjacima koji će Vas detaljnije educirati o ovoj temi.

 

Ante Škaro, dr.med.

otorinolaringolog i kirurg glave i vrata