Majčini problemi sa štitnom žlijezdom mogu imati utjecaj na fizički i psihički razvoj djeteta te je potrebno detektirati i kontorlirati eventualne bolesti štitne žlijezde.

Problemi sa štitnjačom mogu imati vidljiv utjecaj kod začeća, održavanja i pravilnog razvoja trudnoće. Tijekom trudnoće, preporučuje se uzimanje zamjenske terapije hormonima štitnjače, ako liječnik specijalist procijeni da je potrebno za uredno održavanje trudnoće. Spomenuta terapija nema negativnih učinaka na plod, no svakako bi trebalo izbjegavati liječenje  radioaktivnim jodom (I-131).

Kontrola rada štitne žlijezde važna je i nakon poroda, s obzirom na to da postoji mogućnost razvoja tzv. postporođajne hipotireoze, što se može zamijeniti i za postporođajnu depresiju zbog sličnosti simptoma. U podlozi oba poremećaja su značajne hormonalne promjene, te simptomi poput sniženog raspoloženja, umora, bezvoljnosti, promjena težine, bolova u mišićima i zglobovima.

Moguća je pojava i pojačanog rada štitnjače nakon poroda, što se uglavnom očituje značajnim gubitkom težine, prisutnoj nervozi i anksioznosti, te osjećajima pojačanog lupanja srca i tremora.

Iako je riječ o prolaznim poremećajima, važno ih je detektirati, liječiti i redovito kontrolirati.