Crvena boja označava mjesto gdje se štitna žlijezda nalazi

Štitnjača ili štitna žlijezda (lat. thyroidea) ednokrini (hormonalni) je organ, i jedan je od najprokrvljenijih organa u tijelu. Smještena u prednjem donjem dijelu vrata, gdje poput potkove obavija dišnu cijev (dušnik). Građom nalikuje leptiru. Osnovna građevna jedinica su folikuli (mjehurići). Folikuli grade stanice (tireocite), koje proizvode hormone, i koloid (gusta tekućina u kojoj je koncentriran tireoglobulin – bjelančevina na koju su vezani hormoni štitnjače). Žlijezda je isprepletena limfnim putevima i brojnim živčanim vlaknima.

Štitnjaču čine dva režnja (desni i lijevi), koji su povezani središnjim dijelom (istimusom). Svaki režanj kod zdrave štitnjače širok je između 2 i 2,5 cm, te dug oko 4 cm. Volumen je između 15 i 30 cm3, a masa zdrave štitnjače iznosi između 16 i 25 grama. Svako odstupanje u izgledu, masi ili veličini primijećeno na ultrazvučnom pregledu zahtijeva daljnje liječničko praćenje.

Hipertireoza (lat. hyperthyreosis)
Prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona štitnjače. Glavni pokazatelj ovog stanja je povišena koncentracija hormona štitnjače T3 i T4 te snižena koncentracija TSH. Uzročnik hipertireoze u 70-80% slučajeva je Basedow-Gravesova bolest, ali mogući uzročnici su i multinodozna toksična struma, toksični adenom i tireoiditisi.

Basedow-Gravesova bolest

Autoimuna bolest, češće kod mlađih žena. Očituje se difuzno povećanom štitnjačom, egzoftalmusom (buljave oči) i simptomima hipertireoze. Obilježje je te bolesti prisutnost protutijela (anti-TPO, anti-Tg) koja djeluju na vlastite stanice štitnjače. Slično djelovanju TSH-a, antitijela stimuliraju štitnjaču na pojačano stvaranje i lučenje hormona štitnjače (T3 i T4).

Multinodozna toksična struma (lat. struma multinodosa toxica glandullae thyreoideae)

Bolest obilježena brojnim čvorovima u štitnoj žlijezdi koji autonomno, bez kontrole TSH (hipofize), pojačano luče hormone štitnjače.

Toksični adenom (lat. adenoma toxicum gl.thy.)

Dobroćudni tumor (na scintigrafiji vrući čvor) koji na isti način autonomno, bez kontrole TSH i hipofize pojačano luči hormone štitnjače

Tireoiditis

Razlikujemo subakutnu upalu štitnjače (lat. thyreoiditis subacuta de Quervain) i kronični limfocitni tireoiditis (lat. thyreoiditis chronica Hashimoto), koji se u početku mogu manifestirati kao prolazna hipertireoza zbog oslobađanja hormona štitnjače iz tkiva oštećenoga upalom.
Hipertireoza

Liječenje hipertireoze se provodi na tri načina. Medikamentozno, lijekovima koji sprečavaju proces proizvodnje hormona štitnjače, tzv. tireostatici, zatim radioaktivnim jodom (najčešće kod difuzne hipertireoze), te operativnim zahvatom. Valja napomenuti, kako u slučaju trudnoće i dojenja, terapija radioaktivnim jodom nije preporučljiva. U težim oblicima hipertireoze, moguća je i medikamentozna terapija pratećih simptoma, koji ometaju svakodnevno funkcioniranje osobe.

Hipotireoza (lat. hypothyreosis)

Smanjeno stvaranje i izlučivanje hormona štitnjače. Glavni pokazatelj ovog stanja je snižena koncentracija hormona štitnjače (T3 i T4), te povišena koncentracija TSH. Posljedica je usporavanje metabolizma. Najčešći uzrok je Hashimotov tireoiditis, ali hipotireozu mogu potaknuti i brojna druga medicinska stanja nevezana uz štitnjaču.

Liječenje hipotireoze se zasniva na hormonskoj supstitucijskoj (nadomjesnoj) terapiji levotiroksinom u dnevnoj dozi od 25 do 250 ug, što se uglavnom postepeno uvodi, dok se ne postigne normalizacija kliničke slike.

Hashimotov tireoiditis

Autoimuna bolest, češća kod žena, a učestalost raste s dobi. Karakterizira ju kronična destrukcija tkiva štitnjače, koje se može popunjavati fibroznim tkivom i limfocitima. Ove promjene se događaju zbog poremećenog imunološkog sustava. Za bolest su karakteristična pozitivna protutijela na tireoglobulin, anti-Tg i tireoidnu peroksidazu, anti-TPO. U početku bolesti može se javiti prolazna hipertireoza zbog naglog oslobađanja hormona iz oštećenog tkiva.

 

  • Smještena u prednjem donjem dijelu vrata
  • Nalikuje leptiru
  • Građena od folikula (mjehurića)
  • Proizvodi hormone i koloid
  • Ima dva režnja
  • Svaki režanj širok oko 2-2,5cm, a dug 4cm
  • Volumen između 15 i 30cm3
  • Mase 16-25 grama