Riječ je o bolesti štitnjače poznatoj i pod nazivima subakutni granulomatozni tireoiditis, De Quarvainov tireoiditis, te tireotoksikoza bez hipertireoze.

Ovom stanju u pravilu prethodi virusna infekcija respiratornog sustava. Uz povišenu tjelesnu temperaturu, karakterističan simptom je i bolnost štitnjače (vrata), koja se može premještati s jedne na drugu stranu te pojačavati gutanjem, dodirom i okretanjem glave. Ove infekcije često se javljaju krajem ljeta i u jesen.

Dijagnostika

Stanje se dijagnosticira laboratorijskim pretragama i UZV štitnjače (izrazita hipoehogenost), scintigrafijom štitnjače (izostanak akumulacije radiojodida) te eventualnom citopunkcijom (granulomatozna upala s orijaškim stanicama). Upala uzrokuje pojačanu destrukciju tkiva organa štitnjače, što se očituje kliničkom simptomatologijom tireotoksikoze (prekomjerna količina hormona štitnjače u krvi), ali ne i hipertireoze (pojačana produkcija hormona).

Ishodi

Stanje prekomjerne količina hormona štitnjače je uglavnom reverzibilno, no ako se radi o opsežnoj destrukciji  moguća je trajna hipotireoza koja zahtjeva supstitucijsku terapiju. Prognoza  bolesti ovisi o ranoj dijagnozi i obuhvatnosti liječenja. Vrlo je važno razlučiti subakutnu upalu štitnjače od autoimune hipertireoze, odnosno toksične nodozne strume. U slučaju subakutne upale štitnjače primjena tireostatika (lijekovi koji potiskuju funkciju štitnjače) nije prikladna, već može ukazivati na kasniji razvoj trajne hipotireoze.