Iako se često priča o prehrani kao ključnom faktoru zdravlja, istovremeno se zaboravlja kako ona hoda bok uz bok s tjelesnom aktivnošću. Ukine li se koji od ta dva faktora narušava se ravnoteža, što indirektno šteti zdravlju.

Prenosimo vam glavne zaključke istraživanja kojeg su prije nekoliko godina proveli Hamer i suradnici, o povezanosti tjelesne aktivnosti i sklonosti upalnim procesima. Ova studija je napravljena u sklopu većeg istraživanja koje je trajalo čak deset godina. U studiju je bilo uključeno 4 289 sudionika, prosječna životna dob sudionika u vrijeme započinjanja studije bila je 49 godina. U nekoliko vremenskih točaka tijekom deset godina, sudionici su samostalno ispunjavali upitnike o prirodi, trajanju i učestalosti tjelesne aktivnosti, te su bili izloženi objektivnim medicinskim postupcima, u kojima su mjereni markeri upala u organizmu.

Pokazalo se kako osobe uključene u svakodnevnu tjelesnu aktivnost imaju manji broj detektiranih markera upala tijekom perioda od deset godina, u odnosu na osobe koje se nisu svakodnevno bavile tjelesnom aktivnošću u istom  razdoblju. Možemo zaključiti kako su tjelesna aktivnost i zdravlje blisko povezani, te da je svakodnevna tjelesna aktivnost važan čimbenik u prevenciji upalnih procesa tijekom starenja.

Koliko god nam tjelesna aktivnost teško padala, dugoročno je povezana s brojnim pozitivnim učincima, te bi za zdravu starost bilo dobro svakodnevno odvojiti 20-30 minuta za tjelesnu aktivnost po izboru.

Hamer, K., et al. (2012). Physical Activity and Inflammatory Markers Over 10 Years: Follow-Up in Men and Women from the Whitehall II Cohort Study. Circulation, 126(8), 928-933.