Ljetne vrućine u punom su zamahu, i već i ptice na grani znaju da je sada potrebno piti više tekućine. No, znate li zašto?

  • Hidracija je pojam koji se odnosi na opskrbljivanje tijela tekućinom, a suprotni pojam dehidracije označava stanje nedovoljne opskrbljenosti organizma vodom.
  • Voda je najbitniji sastavni dio naše planete, ali i ljudskog organizma. Bez vode nema života, i stoga je potrebno unositi dovoljne količine vode, pogotovo u slučaju ekstremnih okolinskih uvjeta.
  • Optimalan dnevni unos tekućine razlikuje se od osobe do osobe te ovisi o građi pojedinca, dnevnom unosu hrane te okolinskim uvjetima. Većina smjernica upućuje kako bi djeca trebala unositi barem jednu litru tekućine dnevno, a odrasli dvije.
  • Najbolji pokazatelj dovoljne hidracije je boja urina. Kada se unosi dovoljno tekućine urin je prozirne do svijetlo žute boje. Intenzivno žuta boja urina upućuje na to da je potrebno povećati unos tekućine. U slučaju tamno žutog do narančastog urina, može se zaključiti kako je organizam izgubio previše vode.
  • Usporedno s gubitkom vode, nastaje i neravnoteža iona i elektrolita u organizmu. U normalnim okolnostima, tijelo gubi dvije do tri litre vode dnevno. Osim znojenjem i mokrenjem, voda se gubi i procesima disanja i probave.
  • Gubitak vode dovodi do stanja neravnoteže, a uzroci mogu biti nedovoljan unos tekućine i hrane, visoke temperature (tijela i/ili okoline), pojačan tjelesni napor, ili različita akutna i kronična zdravstvena stanja (npr., enterovirus ili dijabetes).
  • Dehidraciju je najlakše prepoznati kada se javi intenzivan osjećaj žeđi, te kada urin poprimi tamniju nijansu. Dodatno se mogu javiti vrtoglavica, glavobolja, umor, povećanje tjelesne temperature, čak i mučnina.
  • Najbolji izbor za piće je obična voda, a hidraciji doprinose i nezaslađeni biljni čajevi. Osim pićem, vodu unosimo i hranom. Jušnim jelima, voćem i povrćem (npr.,citrusi, lubenica, tikvica, rajčica). Svakako bi trebalo izbjegavati zaslađena pića i alkohol, te smanjiti unos kave i gaziranih pića.