Hipertireoza se odnosi na pojačanu funkciju štitne žlijezde. Kada je koncentracija hormona štitnjače u krvi jako visoka, dolazi do niza neugodnih simptoma te tada govorimo o stanju tireotoksikoze.

Najčešći uzrok hipertireoze u 70-80% slučajeva je Gravesova (Basedowljeva) bolest. Radi se o autoimunoj bolesti koja se javlja u mlađih žena i bolest je obilježena difuzno povećanom štitnjačom, egzoftalmusom (buljavim očima) i simptomima hipertireoze. Obilježje te bolesti je prisutnost antitijela (anti-TPO, anti-Tg) koja djeluju na vlastite stanice štitnjače, tako da slično djelovanju TSH-a stimuliraju štitnjaču na pojačano stvaranje i lučenje hormona štitnjače (T3 i T4).

Drugi česti uzroci hipertireoze su: multinodozna toksična struma, toksični adenom i tireoiditisi.

  • Glavna karakteristika multinodozne toksične strume su brojni čvorovi u štitnoj žlijezdi koji autonomno, bez kontrole TSH-a (hipofize), pojačano luče hormone štitnjače.
  • Toksični adenom je dobroćudni tumor (na scintigrafiji „vrući čvor“) koji na isti način autonomno, bez kontrole TSH-a pojačano luči hormone štitnjače.
  • Tireoiditis označava postojanje upalnog procesa, a kod subakutne upale štitnjače i kroničnog limfocitnog tireoiditisa – Hashimota, u početku bolesti može se javiti prolazna hipertireoza zbog oslobađanja hormona štitnjače iz tkiva oštećenoga upalom.