Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada još od 1992. godine. Pokrenut je s ciljem podizanja svjesnosti o mentalnom zdravlju istovremeno smanjujući društvenu stigmu kada je riječ o problemima mentalnog zdravlja.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, teškoće mentalnog zdravlja su treći najzastupljeniji uzrok bolesti u Hrvatskoj, nakon kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Nešto manje od polovice svih zabilježenih teškoća mentalnog zdravlja odnose se na depresiju. Ako uzmemo u obzir i dalje rasprostranjenu stigmu vezanu uz mentalno zdravlje, možemo pretpostaviti kako teškoća mentalnog zdravlja ima i puno više, samo nisu zabilježene u sustavu javnog zdravstva. S teškoćama mentalnog zdravlja bave se psihijatri (liječnici sa specijalizacijom iz psihijatrije), psiholozi i psihoterapeuti. Dok psihijatri kombiniraju medikamentoznu terapiju (lijekove) i savjetovanje, psiholozi i psihoterapeuti samo prakticiraju savjetovanje, odnosno psihoterapiju.

Na savjetovanje i psihoterapiju se javljaju osobe koje imaju teškoće mentalnog zdravlja, ali i osobe koje radom na sebi žele unaprijediti kvalitetu svog života. Važno je da klijent dolazi motiviran i spreman za rad na sebi jer je on u glavnoj ulozi u tom odnosu, a ne stručnjak. 

Što je psihološko savjetovanje? 

Psihološko savjetovanje je razgovor između klijenta i savjetovatelja (psihologa) u svrhu podrške i osnaživanja klijenta u nekim životnim situacijama. Klijenti se najčešće javljaju u želji za promjenom nekih obrazaca mišljenja i ponašanja te poboljšanja odnosa i ukupne kvalitete života. Osim razgovora, prakticiraju se i različite vježbe i aktivnosti u svrhu osvještavanja nekonstruktivnih obrazaca ponašanja ili u svrhu vježbanja novih, konstruktivnijih. 

Što je psihoterapija?

Psihoterapija nalikuje psihološkom savjetovanju, ali je u ulozi savjetovatelja psihoterapeut sa završenom edukacijom iz nekog psihoterapeutskog pravca. Svaki pravac ima specifične metode rada. Većina ih je usmjereno na razgovor, ali postoji i psihoterapija pokretom ili zvukom. Također se koristi u svrhu promjene ponašanja i mišljenja, no ide više “u dubinu” u odnosu na savjetovanje. 

Zdravlje

Nema mentalnog zdravlja bez tjelesnog zdravlja i obrnuto – nema tjelesnog zdravlja bez mentalnog zdravlja. Kao što svakodnevno održavamo higijenu svoga tijela, nužno je održavati i mentalnu higijenu. 

Ako želite raditi na sebi, ili je Vama ili nekom Vama bliskom potrebna psihološka pomoć, možete se javiti u Polikliniku Leptir.