Listopad je Mjesec starijih osoba, a 20. listopada obilježavamo Svjetski dan osteoporoze. 

Osteoporoza je zdravstveno stanje koje zahvaća starije osobe, pogotovo žene, je osteoporoza. Osteoporoza je metabolička bolest koja pogađa koštani sustav. Gustoća kostiju varira tijekom života, no problem nastaje kada je proces razgradnje kostiju brži nego proces obnove kostiju. U osteoporozi dakle dolazi do značajnog smanjenja gustoće kostiju, zbog čega one postaju lomljive. Nažalost, prijelom kosti je često prvi simptom osteoporoze.    

Osteopenija

Proces razvoja osteoporoze može početi rano u životu. Gustoća kostiju najveća je oko tridesete godine života, nakon čega se gustoća može početi smanjivati, odnosno nastaje stanje koje se zove osteopenija. Ono može potrajati i dvadeset do trideset godina.

Rizici razvoja osteopenije su

 • Ženski spol 
 • Rana menopauza i menopauza generalno (snižene razine estrogena)
 • Sjedilački način života
 • Prehrana siromašna hranjivim tvarima, nedostatak kalcija i vitamina D
 • Pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i/ili kofeina
 • Poremećaj hranjenja (anoreksija, bulimija)
 • Autoimuna i/ili upalna stanja (Chronova bolest, reumatoidni artritis, karcinomi) 
 • Bolesti endokrinološkog sustava (Cushingova bolest, hipertireoza, hiperparatireoidizam)

Stanje se tretira ciljanom suplementacijom i promjenom životnog stila. Osobama koje imaju osteopeniju preporučuje se pratiti stanje i po preporuci specijaliste učiniti denziometriju – radiološku pretragu kojom se ustanovljuje mineralna gustoća kostiju. Svim osobama preporučuje se preventivna denziometrija ulaskom u stariju životnu dob. Ženama s genetskom sklonošću ili osteopenijom ona se preporučuje ulaskom u menopauzu, a ostalima oko 60. godine života. No, i muškarcima se preporučuje ova pretraga u preventivne svrhe, nakon 70. godine života.

Osteoporoza i štitnjača 

Neravnoteža hormona štitnjače stoga je povezana s rizikom razvoja osteoporoze. Višak hormona štitnjače doprinosi ubrzavanju metabolizma organizma, ali i metabolizma hranjivih tvari. Stoga, osobama sa stanjem hipertireoze i tireotoksikoze, ali i subkliničke hipertireoze preporučuje se konzultirati sa stručnjacima i poduzeti korake u svrhu prevencije razvoja osteopenije i osteoporoze. 

Kod osoba na nadomjesnoj hormonalnoj terapiji (hipotireoza, karcinom štitnjače, odstranjena štitnjača), doze terapije trebaju biti redovito korigirane kako ne bi došlo do viška hormona štitnjače u krvi. Visoke doze nadomjesne terapije, jednako kao kod hipertireoze, ubrzavaju metabolizam i ubrzavaju metabolizam cijelog organizma, pa i kostiju. 

Savjet

Posljednjih godina raste učestalost dijagnosticiranja endokrinoloških stanja i kroničnih nezaraznih bolesti, a tempo života iz godine u godinu sve je brži. S obzirom da se oko 35. godine života počinje smanjivati gustoća kostiju, prve preventivne korake valja napraviti već nakon 30. godine života. 

 • Tijekom ljetnih mjeseci provedite barem 15 minuta na suncu kako bi tijelo sintetiziralo vitamin D, a tijekom zimskih uzimajte vitamin D u obliku dodatka prehrani. 
 • Pripazite na dovoljan unos kalcija, a najbolji izvori su mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, sir), zeleno lisnato povrće (kelj, brokula, kupus, špinat, blitva), riba i morski plodovi (losos, sardine, školjke), zob, mahunarke, sušeno voće (šljive) i orašasti plodovi.
 • Redovito se krećite i prakticirajte vježbe snage i izdržljivosti, kako bi se ojačao koštano-mišićni sustav. 
 • Vodite računa o hormonalnom statusu te ne propuštajte preventivne preglede. Pravovremeno otkrivanje i regulacija hormonalne neravnoteže smanjuje rizik razvoja osteoporoze.  
 • U slučaju nekog endokrinološkog stanja, ali i u trudnoći, predmenopauzi i menopauzi konzultirajte se sa stručnom osobom vezano uz zdravstveno stanje te ono što možete sami napraviti kako biste očuvali svoje zdravlje.