Proljetni umor

Iako se u proljeće priroda budi, često se upravo tada veliki broj osoba bori s umorom, rastresenošću, iscrpljenošću i manjkom koncentracije. Organizam se nizom sasvim prirodnih fizioloških procesa navikava na sve dulje dane i više sunčeve svjetlosti te na konstantne promjene vremenskih uvjeta. Dolazi do širenja krvnih žila, pada krvnoga tlaka, promjena u razini proizvodnje hormona štitnjače i drugih metaboličkih promjena u našem tijelu.

Kaloričnija prehrana tijekom zimskih mjeseci, koja nije obilovala svježim voćem i povrćem, doprinosi osjećaju lošijeg raspoloženja, dekoncentracije i nedostatka energije, što otežava svakodnevne obaveze. Srećom, proljeće donosi šarenilo boja na tanjuru.

“Molekularni asistenti” na tanjuru

Zeleno lisnato, gorko povrće i bobičasto voće obiluju vitaminom C i polifenolima, snažnim antioksidansima. Stoga birajte blitvu, koprivu, šparoge, jagode i borovnice. Triptofan je aminokiselina sadržana u plavoj ribi, peradi, jajima, mahunarkama, sjemenkama i orašastim plodovima. U našem tijelu se pretvara u serotonin, hormon sreće, zato ovim namirnicama napunite svoje tanjure. U kombinaciji sa svježim začinima, integralnim žitaricama te dovoljnim unosom tekućine (vode, biljnih čajeva) formira se idealna proljetna prehrana. Osigurat će dobar nutritivni status i ravnotežu hormona koji između ostalog utječu na ubrzanje srčanog ritma, koncentraciju i budnost te na dobro raspoloženje.

Preskakanje obroka i neuredan ritam prehrane uzrokuje nagle oscilacije glukoze u krvi i često vodi u nesvjesno prejedanje „pogrešnom hranom“. Razmak između obroka neka bude do četiri sata. Ako vas ulovi glad posegnite za sezonskim voćem i fermentiranim mliječnim proizvodima, kao adekvatnim međuobrokom koji održava stabilnu razinu glukoze u krvi.

Preskočite preskakanje obroka i birajte namirnice s niskim glikemijskim opterećenjem. Tako ćete jednako uživati u hrani, ali ipak bolje kontrolirali razinu gladi i žudnju za slatkim. Optimalan vitaminsko mineralni status i hormonalna ravnoteža ključni u osiguravanju dobrog općeg stanja i prilagodbu organizma u vrijeme sezonskih promjena.

Recept protiv proljetnog umora glasi:
Kombinacija adekvatne prehrane koja obiluje svježim sezonskim namirnicama, adekvatna hidracija uz tjelesnu aktivnost i boravak na suncu i svježem zraku.

Prva pomoć protiv proljetnog umora

  • Željezo je zaduženo za sintezu hemoglobina koji u eritrocitima dovodi kisik do svih stanica našeg tijela. Jedan od prvih simptoma nedostatka ovog vrijednog minerala jest umor. Birajte krto crveno meso, iznutrice, ribu, jaja, mahunarke i tamnozeleno lisnato povrće.
    U stopu ga prati vitamin C, neophodan za apsorpciju željeza, a nalazimo ga u citrusima, bobičastom voću i paprikama. Kombinirajte izvore ova dva nutrijenta!
  • Magnezij je ključan mineral za otklanjanje umora i iscrpljenosti, posebice važan u mišićnom oporavku nakon tjelesne aktivnosti. Birajte mineralne vode, špinat, slanutak, leću, integralnu rižu, heljdu, bademe i sezamove sjemenke.
  • Vitamini B skupine odgovorni su za metabolizam energije i značajno utječu na budnost, koncentraciju, pamćenje i raspoloženje. Nalazimo ih u mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, mesu, ribi i jajima te mahunarkama i zelenom lisnatom povrću.
  • Omega 3 masne kiseline djeluju protuupalno i štite naš neurološki sustav. Riba na tanjuru treba biti barem dva puta tjedno, a tu su i orašasti plodovi, sjemenke te hladno prešana ulja bogata ovim vrijednim masnoćama.
  • Vitamin D3 je važan za zdravlje naših kostiju te sudjeluje u normalnom radu imunološkog sustava što nam je u ovom periodu od iznimne važnosti. Njegov manjak može izazvati simptome kroničnog umora, apatije i depresije, stoga za dobro raspoloženje jedite ribu hladnih mora, jaja i gljive i boravite na suncu.