Nakon duge jeseni i zime, u proljeće jedva dočekamo prve zrake sunca. Ipak, tek odlaskom na godišnji odmor provodimo više vremena na suncu, noseći manje odjeće.

Vitamin D

UV zrake naš su saveznik u sintezi vitamina D i bez sunca ne možemo živjeti, ali ne smijemo zaboraviti na zdravlje kože. Najvažnije je razmišljati o tome koliko dugo se izlažemo suncu te iskorištavamo li pravilno njegovu snagu. Za sintezu vitamina D potrebno je svega 15 do 30 minuta izlaganja suncu svaki dan.

Vitamin D prirodni je antidepresiv, održava naše kosti snažnima, potiče obnovu stanica i smanjuje autoimuni odgovor organizma i upalne procese. Ali ključna stavka vezana uz vitamin D jest umjerenost! S druge strane, UV oštećenja kože kod predugog izlaganja suncu zbrajaju se tijekom godina i mogu ostaviti neželjene tragove, stoga je optimalna zaštita izrazito važna!

Prehrana za zdravu kožu

Iskustvo i brojna istraživanja su dokazala da nutrijenti poput beta karotena, vitamina C, A i E te minerala selena i cinka svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu zaštiti kožu, i doprinose njenom oporavku nakon izlaganja suncu. Kao i uvijek, preporučuje se iskorištavanje ovih nutrijenata iz prirodnih izvora. Nalazimo ih u lisnatom zelenom povrću, narančastom voću i povrću, sjemenkama i orašastim plodovima, biljnim uljima, jajima, krtom crvenom mesu, mliječnim proizvodima i plavoj ribi. Uvrstite ove namirnice u jelovnik za zdravu kožu!

Zaštita i oporavak kože od UV zračenja

  • Plava riba i riba hladnih mora (riblje ulje) – bogato vitaminima A i D, te omega 3- masnim kiselinama. Sve redom su snažni nutrijenti koji štite kožu od slobodnih radikala, potiču oporavak i epitelizaciju kože, te smanjuju upalne procese na koži.
  • Crvena paprika bogata je vitaminom C, antioksidansom koji ima važnu ulogu u sintezi kolagena, time i u regeneraciji kože.
  • Orašasti plodovi bogati su tokoferolima (vitamin E), također snažnim antioksidansima. Imaju blagotvorno djelovanje na sve tipove kože. Konzumacija oraha, sjemenki i kvalitetnih biljnih ulja iznimno je važno u ljetnim mjesecima.

Dobivanje brončane boje

  • Mrkva je najspominjanija namirnica, i to s razlogom! Bogata je beta karotenom i vitaminom A, i kao takva neka postane neizostavni dio ljetnih salata, rižota, ili juha.
  • Lubenice i dinje su također bogate beta karotenom, pomažući postizanje prirodnog, sjajnog i zdravog tena „iznutra“.
  • Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je brojnim biljnim pigmentima, te također beta karotenom koji dokazano potiče ravnomjernu pigmentaciju kože.