Kao što se u proljeće priroda mijenja tako se i u organizmu događaju metaboličke promjene kojima se prilagođava na dulje i sunčanije dane. Upravo se tada velik broj naših pacijenata žali na umor, iscrpljenost i manjak koncentracije.

Osjećaj umora koji traje duže vrijeme predstavlja značajan problem u svakodnevici. Nemogućnost učinkovitog funkcioniranja u privatnoj i poslovnoj domeni može biti veliki uzrok frustracija te čimbenik koji narušava kvalitetu života pojedinca.

U većini slučajeva, dugotrajan i neprolazan osjećaj umora je splet tjelesnih i psiholoških komponenata. Ako je početni uzrok organski, taj osjećaj umora s vremenom počinje i psihološki utjecati na nas. I obrnuto, ako je osjećaj neprolaznog umora posljedica psihološkog nezadovoljstva, s vremenom može narušiti i tjelesno zdravlje.

Stres

Cjelodnevna izloženost snažnim stresnim situacijama umara i psihički i fizički. S ubrzanim tempom života često su povezani i nekvalitetni obrasci hranjenja, nemogućnost opuštanja i teškoće uspavljivanja.

San

Danas veliki broj osoba ima problem s uspavljivanjem ili noćnim buđenjem, a nerijetko se javlja i pospanost tijekom dana. Ne treba dizati paniku nakon nekoliko noći lošeg sna, no bilo bi dobro razviti zdravu naviku spavanja. Nekvalitetan san ostavlja tragove na organizam, iako se ozbiljnije posljedice uočavaju tek nakon nekoliko godina. U brojnim studijama manjak sna pokazao se povezan s povećanim rizikom razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i pretilosti. Prije spavanja utišajte svjetlo, ugasite elektroničke uređaje, popijte čaj koji će vas dodatno umiriti i pripremiti za san.

Prehrana

Preskakanje obroka i neuredan ritam prehrane uzrokuje nagle oscilacije glukoze u krvi i često vodi u nesvjesno prejedanje „pogrješnom hranom“. Razmak između obroka neka bude do četiri sata. Ako vas ulovi glad posegnite za sezonskim voćem i fermentiranim mliječnim proizvodima, kao odgovarajućim međuobrokom koji održava stabilnu razinu glukoze u krvi. Tako ćete jednako uživati u hrani, ali ipak bolje kontrolirali razinu gladi i žudnju za slatkim. Optimalan vitaminsko mineralni status i hormonalna ravnoteža ključni su u osiguravanju dobrog općeg stanja i prilagodbu organizma u vrijeme sezonskih promjena.

Potraju li simptomi do ljeta ili ako se umor dugoročno povećava preporučljivo je obaviti liječnički pregled kako biste se uvjerili da malaksalost nije uzrokovana bolešću.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima specijalista i nutricionista koji stoje iza ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 ili mailom: info@poliklinika-leptir.hr.