Kada govorimo o promjenama raspoloženja, mislimo na značajne promjene u osjećajima, mislima i ponašanju, u odnosu na uobičajeno za neku osobu. Uz to, mogu se javiti i promjene u razini energije i koncentraciji, navikama spavanja i hranjenja. Ovi simptomi obično traju duže vremensko razdoblje, što može narušavati svakodnevno funkcioniranje i kvalitetu života.

Spomenute promjene u raspoloženju nisu neuobičajene i gotovo ih je svatko doživio barem jednom tijekom života. Ne bismo ih smjeli miješati s poremećajima raspoloženja (na primjer depresijom), ozbiljnim i dugotrajnim poremećajima vezanima uz promjene kemije mozga, koji ipak pogađaju samo manji dio populacije.

Odgovor na pitanje zašto se događaju značajne promjene raspoloženja je kompleksan. Neki ljudi su im skloniji, pogotovo nakon stresnih ili traumatičnih životnih iskustava. No, i određena zdravstvena stanja mogu biti povezana s promjenama raspoloženja, kada se energija organizma usmjerava na ozdravljenje i nošenje s bolesti.

Kako si pomoći

Kada se pojave ovakvi problemi, osvijestite ih i podijelite s nekim. Također, razmislite o savjetima koji slijede.

  • Provjerite zdravstveno stanje. Hormonalni disbalans na HPA osovini često se manifestira nestabilnosti raspoloženja, koje se može stabilizirati regulacijom hormona štitne žlijezde i/ili spolnih hormona. Promjene raspoloženja često se javljaju i kod snažnih infekcija poput mononukleoze ili vodenih kozica koje uzrokuju herpes virusi, te kod autoimunih bolesti i drugih kroničnih oboljenja. No, ovdje se postavlja pitanje što je uzrok čemu, zdravstveno stanje promjenama u raspoloženju ili obrnuto.
  • Uključivanje u tjelesnu aktivnost ne pogoduje samo tijelu, nego i raspoloženju. Potražite neku od aktivnosti koje ne vježbaju samo pojedine skupine mišića, nego i um trenirajući koncentraciju i mentalnu izdržljivost. Svakako izaberite nešto što vam se sviđa, a ne nešto što percipirate kao tlaku. Ako postoji mogućnost, bavite se njome u prirodi ili na svježem zraku.
  • Potražite savjet stručne osobe, kroz psihološko savjetovanje ili psihoterapiju. Katkad je dovoljno samo da nas sasluša netko tko ne zna ništa o nama. Uključivanje u ovakve aktivnosti može osvijestiti nesvjesne aspekte vlastitog ponašanja, i otvoriti nam novu perspektivu pogleda na život. Iz ovakvog odnosa možemo izaći s novim životnim vještinama i znanjima.
  • Postoje brojni dokazi o utjecaju različitih vrsta namirnica na naše raspoloženje. Obratite se stručnjaku, koji može ponuditi savjet o preporučenoj prehrani, korisnim suplementima, ili fitoterapeutskim pripravcima. Unos teške ili neprikladne hrane dodatan je pritisak na energetsku ravnotežu organizma, koja je u ovakvoj situaciji već narušena.

Dugoročno najučinkovitiji recept za održavanje stabilnog raspoloženja bila bi cjelovita promjena životnog stila, koja bi uključivala održavanje urednog bioritma, s umjerenom tjelesnom aktivnosti i uravnoteženom prehranom. Također, bilo bi dobro razviti vlastite metode suočavanja sa stresnom svakodnevicom.

Kada pomislite kako da je takav balansirani životni ritam nemogući, prisjetite se kako malim promjenama u dnevnom rasporedu možete učiniti puno za svoje zdravlje!