Mehanizmi kojima se tijelo prilagođava temperaturi okoline su uglavnom regulirani hormonima štitnjače i simpatičkim živčanim sustavom. Hormoni štitnjače djeluju na stanični i bazalni metabolizam, tj. izravno utječu na potrošnju energije. Jednako tako reguliraju koliko će topline tijelo otpuštati.

Promjena godišnjeg doba očituje se i u razinama hormona štitnjače. Količina slobodnog tiroksina (fT4) najviša je ljeti, a najniža u proljeće. Razina hormona tireotropina (TSH) niža je tijekom ljeta, a viša zimi zbog velikog utroška energije na održavanje optimalne tjelesne temperature.

U osoba s hipotireozom (smanjenom funkcijom štitnjače) izostaje fiziološka prilagodba na sezonske temepraturne varijacije okoliša. Osobe bez štitnjače koje primaju konstantnu dozu levotiroksina također imaju abnormalne sezonske varijacije u razini TSH, pa su zimi smanjeni FT4 i FT3.

Sve ove činjenice treba uzeti u obzir i procijeniti rizik od neželjenih hipertireoza ljeti i pogoršanje simptoma hipotireoze zimi. Stoga je preporuka učiniti sezonske kontrole razine hormona i savjetovanje s liječnikom.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na telefon: +385 1 3014 923 ili putem maila – info@poliklinika-leptir.hr.