Mjesec posvećen podizanju svjesnosti o bolestima štitnjače

Američko udruženje za štitnjaču (American Thyroid Association, ATA) proglasilo je siječanj mjesecom posvećenim podizanju svjesnosti o bolestima štitnjače. No, nisu samo u Americi bolesti štitnjače u porastu.

Posljednjih godina uočava se porast problema sa štitnjačom i u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Štitnjača, kao dio endokrinološkog sustava osjetljiva je na dugotrajnu izloženost stresnim situacijama. Problemi se mogu javiti kod djece i kod odraslih, kod žena i kod muškaraca. Ipak, najčešće su problemima sa štitnjačom pogođene žene reproduktivne dobi. One su često pod velikim opterećenjem usklađivanja poslovnog i obiteljskog života u današnjem ubrzanom svijetu.

Simptomi bolesti štitnjače

Iako tradicionalno razlikujemo dvije vrste poremećaja u radu štitnjače, nešto češću hipotireozu i manje učestalu hipertireozu, danas se češće uočava pojava pomiješane simptomatologije koja uključuje promjene u tjelesnoj težini, probleme s kosom, kožom i noktima, probleme sa spavanjem, strahove i panične napade, izražen umor. Izraženosti ovih simptoma često doprinosi i autoimuna upala u organizmu, koja se manifestira kroz povišena antitijela na štitnjaču i druga autoimuna stanja, kao što su različite alergije, astma, iritabilni kolon ili česte prehlade.

Dijagnostika

Kad se javi sumnja na probleme štitnjače, prvi korak je vađenje krvi i analiza hormona – štitnjače (fT3, fT4) i tireotropnog (TSH). S nalazima se javite liječniku specijalisti, te obavite ultrazvučni pregled. Ako se ustanovi postojanje čvora ili druge promjene u strukturi štitnjače, možda ćete biti upućeni na daljnju obradu koja uključuje punkciju detektiranog čvora ili scintigrafiju štitnjače.

Liječenje

Liječenje štitnjače najčešće uključuje uzimanje lijekova (hormona) određeni period, do stabilizacije zdravstvenog stanja. Osim lijekova, stručnjaci komplementarnih struka mogu vam savjetovati promjene koje možete uvesti u svakodnevno ponašanje, te preporučiti po potrebi specifične dodatke prehrani. Manjem dijelu pacijenata preporučuje se operacijski zahvat na štitnjači, kao krajnji oblik liječenja.

Za kraj, važno je još jednom istaknuti kako problemi štitnjače većinom nastaju zbog neravnoteže u stilu života osobe, bolesnika. Iz toga se lako zaključi kako je i ključ za oporavak u velikoj mjeri  -u samom bolesniku. Samo hrabro!