Štitna žlijezda ili štitnjača

Štitnjača je endokrina žlijezda smještena u prednjem donjem dijelu vrata. Obavija dušnik poput potkove, te svojim oblikom podsjeća na leptira, radi čega ju se od milja naziva i leptirastom žlijezdom. Ona je pod nadzorom hipofize, male žlijezde u mozgu. S ostalim žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem, regulira funkcioniranje našeg tijela i raspodjelu energije. Bolesti štitne žlijezde dijelimo na funkcionalne i tumorske, koje se prvenstveno liječe medikamentozno i kirurški.

Poremećaji štitnjače

Kada Vi ili Vaš liječnik posumnjate na probleme sa štitnom žlijezdom, svakako obavite krvne pretrage i posjetite specijalistu. Pri dijagnostici, najprije se rade krvne pretrage i kontrolira se koncentracija hormona hipofize TSH i hormona štitnjače T3 i T4. U slučaju težih poremećaja rada štitne žlijezde, kontrolira se i postojanje specifičnih antitijela te razine različitih elektrolita u krvi, kao i koncentracija hormona koje izlučuju druge žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem (npr. nadbubrežna žlijezda).

Poremećaj rada štitne žlijezde može biti genetski uvjetovan, posljedica izlaganja štetnim tvarima, ali u velikoj mjeri utječe i stil života pojedinca. Prilagodba životnog stila važna je i za  prevenciju, i za liječenje poremećaji štitne žlijezde.

Dnevni ritam štitnjače

U danu nastojte sve intenzivnije tjelesne i mentalne aktivnosti raditi tijekom prijepodneva i u ranim popodnevnim satima, kada je tijelo u tzv. prirodnom stresu. Tijekom popodnevnih sati smanjite intenzitet aktivnosti, opustite se i zabavite, a tijekom noći odmorite organizam. Uvedite neku tjelesnu aktivnost u svoj tjedni raspored, u skladu sa svojim afinitetima. Tjelovježbom stvaramo energiju za metaboličke procese u organizmu, te tako rasterećujemo štitnjaču.

Što se tiče prehrane, svakodnevno konzumirajte složene ugljikohidrate (voće i povrće, cjelovite žitarice), bjelančevine u obliku kvalitetnog krtog mesa, jaja te ribe, kao i dobre masnoće (maslinovo, laneno ulje). Ograničite unos napitaka bogatih kofeinom (kava, kofeinski napitci, neki čajevi) i alkoholom, a konzumirajte veće količine vode i nezaslađenih biljnih čajeva. Za metaboličke procese, važno je unositi i dovoljnu količinu vode (8-12 čaša dnevno). Ako pušite, probajte smanjiti broj cigareta u danu.

Veliki krivac za poremećaje rada štitne žlijezde su i različite stresne situacije. Njih ne možemo izbjeći, ali možemo naučiti bolje se nositi s njime. Potražite podršku u bliskim ljudima i duhovnosti, ili se obratite stručnjacima koji će Vas detaljnije educirati o ovoj temi.

Ante Škaro, dr.med.
Otorinolaringolog, kirurg glave i vrata
Osnivač i ravnatelj Poliklinike Leptir