Starenje je nezaobilazan životni proces, tijekom kojega dolazi do značajnih promjena u organizmu. Različite teorije nude različita objašnjenja procesa starenja. Neke smatraju kako je starenje prirodan proces upisan u genetski kod, a druge kako je starenje posljedica brojnih malih oštećenja tijekom života. Najvjerojatniji odgovor je kako je starenje posljedica kombinacije genetskih, fizioloških i okolinskih faktora.

Ono što jest poznato je to da su hormonalne promjene u bliskoj vezi sa starenjem. Unutar diskusija o prirodno (genetski) uvjetovanom starenju debatira se događaju li se hormonalne promjene zbog starenja ili obrnuto, dolazi li do starenja uslijed hormonalnih promjena? Funkcije poput metabolizma, reprodukcije i iskorištavanja nutrijenata pod nadzorom su sustava s unutarnjim izlučivanjem te slabe i usporavaju se starenjem.

Štitnjača i starenje

Glavna metabolička žlijezda u organizmu je štitnjača, koja starenjem prolazi kroz promjene – i strukturalne i funkcionalne. Stoga ne čudi da prevalencija disfunkcija štitnjače raste s dobi. Čak svaka peta žena može iskusiti probleme sa štitnjačom nakon 60. godine života. Uglavnom je riječ o usporenom radu štitnjače, hipotireozi, koja je povezana s usporavanjem metabolizma organizma. Usporedo s time se mogu javiti i drugi simptomi usporenog metabolizma, što je posebno osjetljivo ako se događa u radu srca i krvožilnog sustava.

Preventivni pregledi

Pregledi štitnjače trebali bi biti sastavni dio sistematskih i preventivnih pregleda svih odraslih osoba. No, posebna pažnja trebala bi se obratiti kod žena, nakon 40. godine života.  Pritom je važno odraditi ultrazvučni pregled kako bi se na vrijeme utvrdile strukturalne promjene, te vađenje hormona povezanih s radom štitnjače radi provjere funkcije štitnjače. Po mišljenju liječnika specijaliste može se uvesti supstitucijska terapija kako bi se pomoglo štitnjači i preveniralo daljnja oštećenja organizma. U obzir se mogu uzeti i dodaci prehrani, kako bi se maksimalno olakšali neugodni simptomi.