Hladno vrijeme može dovesti do povećane potrebe za hormonima štitnjače u organizmu.  Hormoni štitnjače imaju glavnu ulogu u održavanju metabolizma, pa štitnjača zimi ima dodatan pritisak  na izlučivanje svojih hormona, tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). U slučaju nedovoljnog izlučivanja hormona štitnjače mogu se osjetiti ili pojačati simptomi hipotireoze, a najčešći je – pojačana osjetljivost na hladnoću.

Pacijenti koji redovito kontroliraju štitnjaču mogu uočiti kako zima donosi promjene u krvnim nalazima, povećavajući razinu hormona TSH, i snižavajući razine (slobodnih) hormona štitnjače. Iz tog razloga, preporučuje se obavezna kontrola hormona štitnjače zimi, nakon čega se može i povećati supstitucijska terapija.

Prihvatite činjenicu da se štitnjača zimi zbog hladnoće i vlage dodatno napreže kod svih ljudi, ali je to posebno primjećuje kod pacijenata koji tijekom cijele godine imaju problem sa štitnjačom. Poslušajte naše savjete kako biste olakšali svojoj štitnjači zimi, te se obratite liječniku radi reguliranja terapije.

Savjeti

Krećite se! Tijekom zimskih mjeseci često se ulijenimo, i rjeđe izlazimo iz kuće. No, baš je zima idealno vrijeme za uključivanje u tjelesne aktivnosti. Tako ćete ubrzati metabolizam, i malo olakšati posao štitnjači. Nije potrebno uključivanje u fizički zahtjevne programe, već je dovoljno svakodnevno kretanje slabog do umjerenog intenziteta.

Boravite na otvorenom! Na sunčane dane, izađite iz kuće i pritom skinite kape i rukavice, kako bi što više kože bilo izloženo suncu, a tijelo moglo sintetizirati barem malo vitamina D. On je bitan saveznik za naš endokrini sustav, ali i važan za dobro raspoloženje u zimskim mjesecima.

Spavajte dovoljno. Pacijenti s hipotireozom često osjećaju umor, što se u zimskim mjesecima može intenzivirati. Ako imate potrebu spavati – spavajte, kako se organizam ne bi dodatno opterećivao i zbog nedostatka sna. Nedostatak sna ima velike posljedice na zdravlje pojedinca, pogotovo na imunološki sustav, koji je ionako osjetljiviji tijekom zimskih mjeseci.

Hranite se kvalitetno! Pripazite na unos šećera u prehrani, jer je ravnoteža šećera u krvi važna za osjećaj termoregulaciju. Unosite kvalitetne masnoće i složene ugljikohidrate koji će osigurati tijelu dovoljno energije. Povećajte unos voća i povrća, mesa i mliječnih proizvoda te začinskog bilja. Začini poput cimeta i čilija mogu ubrzati metabolizam i smanjiti osjetljivost na hladnoću.

Baš kao i naša koža ili imunitet, i štitnjača zimi zahtijeva dodatnu pažnju i brigu.