Učestalost dijagnosticiranja bolesti štitnjače raste posljednjih godina, s porastom svjesnosti javnosti o ovoj problematici. Svejedno, postoji skupina poremećaja štitnjače koji se rjeđe dijagnosticiraju, ali mogu dugoročno imati značajne posljedice na zdravlje pojedinca. Zovemo ih subklinički poremećaji štitnjače.

Što znači subklinički poremećaj?

Subkliničke poremećaje rada štitnjače karakterizira izostanak kliničkih simptoma, ali se mogu prepoznati po vrijednostima krvnih nalaza. Koncentracije hormona T3 i T4 obično su u referentnim intervalima, dok su vrijednosti TSH hormona izvan referentnih intervala. Kod subkliničke hipotireoze koncentracije TSH su povišene u odnosu na referentni interval (TSH 4.50-19.99 mIU/L), a kod subkliničke hipertireoze koncentracije TSH su niže u odnosu na referentne intervale (TSH).

Rizik

Ako su neprepoznati, subklinički poremećaji štitnjače su povezani s povećanim rizikom od razvoja niza zdravstvenih stanja koja mogu dovesti do ranije smrti.

Osobama sa subkliničkom hipotireozom usporava se metabolizam, što povećava rizik od niza povezanih simptoma, poput stvaranja otoka, osjećaja umora, i povećanja tjelesne težine, i konačno razvoja kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, u slučaju subkliničke hipertireoze ubrzava se metabolizam cijelog organizma, ali i metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata. Osobe koje imaju ovaj poremećaj, pod povećanim su rizikom od frakture kostiju, što posebno treba uzeti u obzir kod osoba starije životne dobi.