Starenje je prirodan proces, koji započinje rođenjem i traje sve do naše smrti. Međutim, nerijetko se dogodi raskorak između tjelesnog i zdravstvenog stanja te kronološke dobi osobe. Glavni uzrok tog razilaženja je suvremeni životni stil. Donosimo vam top deset pravila za zrelu dob, kako biste usporili biološki sat i zrelu dob dočekali što vitalniji i zdraviji.

  1.  HIDRACIJA

Adekvatna hidracija odnosi se na unos minimalno 1500 ml tekućine dnevno, prvenstveno običnom i/ili mineralnom vodom i biljnim čajevima, ali i hranom poput juha, variva te sezonskog voća i povrća. Tako nadoknađujemo vodu i elektrolite izgubljene ne samo znojenjem i mokrenjem, nego i tjelesnim procesima poput disanja i probave.

  1. BJELANČEVINE

Bjelančevine grade mišićni sustav i sprječavaju slabljenje organizma, istovremeno osiguravajući dulji osjećaj sitosti. Ipak, pri izboru bjelančevina bilo bi bolje staviti naglasak na lako probavljive bjelančevine. U njih ubrajamo ribu, krto crveno meso, te kvalitetne mliječne proizvod poput skute i fermentiranih mliječnih proizvoda.

  1. MASTI

Iako su masti tradicionalno na lošem glasu zbog povezanosti s različitim kroničnim oboljenjima, ipak postoje i takozvane pametne masti koje bi bilo dobro uvrstiti u svakodnevni jelovnik za zrelu dob. Mljeveni orašasti plodovi i sjemenke, te hladno prešana ulja poput maslinovog, lanenog ili bučinog, uvijek su prvi odabir u zaštiti srca i živčanog sustava, te su u prvom redu obrane od kognitivnog propadanja i demencije.

  1. VLAKNA

Za cjelokupno zdravstveno stanje vrlo je važna redovita probava. Starenjem se probava usporava i potrebno ju je poticati unosom kvalitetne hrane. Pritom se naglasak stavlja na adekvatnom unosu vlakana, u obliku kruha od cjelovitih žitarica, zobene kaše, te kuhanog voća u kompotu. Mljevene lanene sjemenke s probiotičkim jogurtom idealna su kombinacija za regulaciju probave i uspostavu uravnotežene crijevne mikroflore.

  1. KALCIJ

Starenjem dolazi do propadanja koštanog tkiva, što u kombinaciji s viškom kilograma, nedovoljnim kretanjem i neadekvatnom prehranom, često dovodi do razvoja degenerativnih bolesti kostiju. Izrazito bitan nutrijent za zdravlje kostiju je kalcij koji je njihov glavni gradivni mineral. Kalcij nalazimo u mliječnim proizvodima, a izvrsni izvori kalcija u zreloj dobi su fermentirani mliječni proizvodi kao što su acidofil, kefir i kiselo mlijeko, ali i skuta i svježi sir.

  1. VITAMIN D

Popratna pojava starenja su promjene u raspoloženju, zbog čega dio starije populacije pokazuje depresivno raspoloženje (koje još uvijek razlikujemo od prave depresije), s time da razlozi doista mogu biti najrazličitiji. U borbi za bolje raspoloženje važno je tijekom cijele godine boraviti na otvorenom te se umjereno izlagali suncu. Tako sintetiziramo vitamin D – važnog saveznika za dobro raspoloženje. Ipak, u zimskim mjesecima s malo sunčeve svjetlosti preporučuje se i suplementacija vitaminom D.

  1. VITAMINI B SKUPINE

Vitamini B skupine imaju veliku ulogu u održavanju vitalnosti te regulaciji metabolizma i staničnih reakcija. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad probavnog sustava te zdravlje kože i kose. Vitamine B skupine, ali i brojne druge, možete priskrbiti umjerenim unosom krtog crvenog mesa, mladih mahunarki i tamnozelenog lisnatog povrća.U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin).

  1. MINERALI

Kako bismo i u starijoj životnoj dozi održali ravnotežu u brojnim procesima u organizmu, važno je unositi umjerene količine soli. Riječ je o esencijalanom mineralu bez kojeg ne možemo živjeti, ali je bitno znati koju sol konzumirati i u kojoj mjeri. Jednostavna mediteranska prehrana uz umjereno dosoljavanje s prirodnom nerafiniranom morskom soli ključ je dugovječnosti i zdravlja.

  1. VITAMIN C I PROBIOTICI

Snaga imuniteta također opada s godinama, i često imamo osjećaj kao da smo s godinama sve podložniji gripama, prehladama, alergijama i upalama. Ključ za osnaživanje imuniteta leži u adekvatnom unosu vitamina C i probiotičkih kultura. Limuni, naranče, crvene paprike i kiseli kupus će osigurati optimalan unos vitamina C u organizam, a jogurti s probiotičkim kulturama obnoviti će crijevnu floru, ključnu liniju obrane organizma od infekcija.

  1. KRETANJE I DRUŽENJE

Kvaliteta života u zreloj dobi jednostavno se održava kombinacijom umjerene tjelesne aktivnosti i ispunjavajuće mentalne aktivnosti (hobija), s održavanjem ugodnih bliskih odnosa. Aktivnosti birajte u skladu s mogućnostima i preferencijama. Sjetite se da umjerenom tjelesnom aktivnošću održavate kondiciju, ali i poboljšavate kapacitet pluća, cirkulaciju, te zdravlje mišića i kostiju. A druženje s dragim ljudima… Pa znate i sami kako se osjećate nakon njega – sretniji i mlađi!