Tjelesno zdravlje

Kod visokih temperatura zraka, tijelo se nastoji ohladiti znojenjem. Za to je zadužen centar za regulaciju tjelesne temperature smješten u hipotalamusu, istoj regiji koja je ishodište hormonalne regulacije.

Neka zdravstvena stanja i lijekovi mogu otežavati normalnu regulaciju tjelesne temperature. Tu ubrajamo osobe s endokrinološkim problemima (osjetljivost na hladnoću, navala vrućine), a isto vrijedi i za osobe s bolestima štitnjače, koja je dodatno glavna energetska žlijezda u organizmu. Dodatno, ekstremne temperature mogu ometati noćni san, zbog čega mogu patiti neke tjelesne funkcije, ali i koncentracija te dnevna radna sposobnost.

Mentalno zdravlje

Gore spomenute tjelesne promjene koje nastaju zbog visokih temperatura utječu i na mentalno zdravlje. Osim što primjećujemo kako su neki od nas nervozniji tijekom izrazitih vrućina, čini se kako takvo vrijeme može ostaviti ozbiljniji trag na mentalnom zdravlju pojedinca.  

Tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta smanjuje se učestalost socijalnih interakcija što može pogoršati raspoloženje. Kontakt, tjelesni i duhovni, s drugim ljudima je prirodan i neophodan. Njegov nedostatak, ali i nedostatak podrške, može dugoročno smanjiti kvalitetu života.


Kako reagirati

  • Potrebno je unositi dovoljno tekućine, najbolje običnu i mineralnu vodu, nezaslađene čajeve i cijeđene voćne sokove, bistre juhe. Pripazite na temperaturu pića, jer na jako hladna pića tijelo reagira sužavanjem krvnih žila, što sprječava daljnje hlađenje organizma.
  • Nosite laganu i prozračnu odjeću prikladnu visokim temperaturama, a glavu i oči zaštite od sunca. Na nepokrivene dijelove tijela nanesite adekvatnu UV zaštitu. 
  • Izlaženje tijekom najtoplijeg dijela dana se ne preporučuje, pogotovo za djecu i osobe starije životne dobi, kao i osobe s kroničnim zdravstvenim stanjem. Sve aktivnosti izvan kuće nastojite obaviti u ranim jutarnjim satima, prije nego temperature počnu značajnije rasti. 
  • Konzultirajte se s liječnikom vezano uz poremećaj rada štitne žlijezde pri ekstremnim vrućinama kako biste dobili sve potrebne savjete.