Začini ne postoje samo kako bi poboljšali okus jela, nego i kako bi doprinjeli našem zdravlju! Najčešće korišten začin je sol, no u većim količinama može biti prijetnja našem kardiovaskularnom zdravlju. Kako biste koristili manje soli, a svejedno imali bogat okus, proširite svoju paletu začina! Kako dio začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini, u jelo ih dodajte pred kraj kuhanja ili u gotovo jelo.

Kurkuma

U kulinarstvu je poznata kao sastavi dio curry začina, a u prehrambenoj industriji kao intenzivno prirodno bojilo. Njezin aktivni sastojak kurkumin zaslužan za njezina mnogobrojna ljekovita svojstva i primjenu u komplementarnoj terapiji niza zdravstvenih stanja. Ima vrlo jaka antioksidanska i protuupalna svojstva, i stoga djeluje antikancerogeno i pogoduje optimalnoj funkciji jetre povećavajući njezinu detoksikaciju. Osim kurkumina, kurkuma ima visok udio  vitamina i minerala te prehrambenih vlakana. Dobar je izvor željeza, bakra, mangana i kalija, a njezino djelovanje, poznato još iz ayurvedske medicine. Koristi se za okrijepu organizma kod prehlade, kao autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa i upalnih stanja kože, te kod niza problema probavnog sustava, od nadutosti i zatvora do kolitisa i Chronove bolesti.

Đumbir

Đumbir sadrži gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju metabolizam. Djeluje smirujuće na želudac i ublažava mučnine, stoga se u umjerenim količinama preporučuje i trudnicama. Najbolje ga je rabiti svježeg kao dodatak jelu ili u obliku čaja.

Crni papar

Piperin je aktivna tvar crnog papra, zaslužna za specifično djelovanje na brojne sustave: dišni, probavni, živčani te na metabolizam. Koristan je kod kašlja i prehlade, ali i kod probavnih tegoba kao što su nadutost, zatvor, mučnina i gubitka apetita. Njegova eterična ulja koriste se i za reguliranje stresa, nervoze i nesanice te poticanje koncentracije. Piperin je jedinstveni fitonutrijent koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost, kao i antibiotska svojstva protiv niza bakterija.

Cimet

Jedan je od najpoznatijih, najstarijih i najcjenjenijih začina s obzirom na to da je u prošlosti bio skuplji i od zlata. Kao i celer, snižava razinu šećera u krvi kod dijabetičara te je dobar izvor vitamina C i K. Blagotvorno djeluje kod prehlade i živčane napetosti pa ga je dobro uzimati u kombinaciji s čajem.

Bosiljak, kopar i korijander

U prehranu je korisno uključiti i bosiljak, kopar ili korijander čiji flavonoidi imaju jaka antioksidativna svojstva čime djeluju protuupalno. Važnost antioksidativnog djelovanja upravo je u zaštiti organizma od djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato da sudjeluju u nastanku raznih oboljenja.