Uz svaki režanj štitnjače nalaze se dvije doštitne žlijezde (gornja i donja), dakle ukupno imamo četiri doštitne žlijezde u organizmu. Iako je svaka od njih veličine zrna riže, doštitne žlijezde imaju važnu ulogu u našem organizmu. Njihova dimenzija je u prosjeku 4x3x2 mm, a težina od 30 do 80 mg.

Doštitne žlijezde nalaze se u neposrednoj blizini štitne žlijezde, ali ove dvije žlijezde djeluju neovisno jedna o drugoj.

Glavne građevne stanica doštitnih žlijezda su folikuli te izlučuju zrnca paratireoidnog hormona ili parathormona (PTH). Njegova neposredna uloga je reguliracija koncentracije kalcija u krvi, što posredno doprinosi očuvanju funkcija živčanog i mišićnog sustava. Važnost koncentracije kalcija posebno se ističe u zreloj dobi, i posebno kod žena.

Funkciju doštitne žlijezde provjeravamo koncentracijom parathormona u krvi, ili koncentracijom kalcija u krvi. Moguće je utvrđivanje pojačanog ili oslabljenog rada doštitnih žlijezda. Pri kirurškom zahvatu štitnjače, postoji maleni rizik od oštećenja doštitnih žlijezda. Stoga se dan nakon kirurškog zahvata provjerava status ioniziranog kalcija u krvi, odnosno funkcija doštitnih žlijezda.