Uz svaki režanj štitnjače nalaze se dvije paratireoidne ili doštitne žlijezde (gornja i donja), dakle ukupno imamo četiri doštitne žlijezde u organizmu. Iako je svaka od njih veličine zrna riže, doštitne žlijezde imaju važnu ulogu u našem organizmu. Njihova dimenzija je u prosjeku 4x3x2 mm, a težina od 30 do 80 mg. Doštitne žlijezde nalaze se u neposrednoj blizini štitne žlijezde, ali ove dvije žlijezde djeluju neovisno jedna o drugoj.

Građa

Glavne građevne stanica doštitnih žlijezda su folikuli te izlučuju zrnca paratireoidnog hormona ili parathormona (PTH). Njegova neposredna uloga je reguliracija koncentracije kalcija u krvi, što posredno doprinosi očuvanju funkcija živčanog i mišićnog sustava. Važnost koncentracije kalcija posebno se ističe u zreloj dobi, i posebno kod žena.

Funkcija

Funkciju doštitne žlijezde provjeravamo koncentracijom parathormona u krvi, ili koncentracijom kalcija u krvi. Moguće je utvrđivanje pojačanog ili oslabljenog rada doštitnih žlijezda. Pri kirurškom zahvatu štitnjače, postoji rizik od oštećenja doštitnih žlijezda. Stoga se dan nakon kirurškog zahvata provjerava status ioniziranog kalcija u krvi, odnosno funkcija doštitnih žlijezda.

Kod odabira operatera i institucije za operaciju valja imati na umu dvije stvari. Operater bi trebao biti vrlo iskusan u kirurgiji štitnjače, jer se tako rizik oštećenja doštitnih žlijezda smanjuje. Pri zahvatu, idealno je koristiti novije i provjerene metode. Precizne kirurške tehnike smanjuju rizik niza komplikacija kirurgije štitnjače. Upravo to Vam osiguravama u našoj Poliklinici Leptir.