Dijelu pacijenata potreban je kirurški zahvat, kako bi se uklonio dio ili većina štitnjače koji više nisu funkcionalni. Suvremeni trendovi sugeriraju korištenje minimalno invazivnih kirurških metoda, kakvi se koriste i u Poliklinici Leptir.

Kada je potrebna operacija, dogovara se termin u specijaliziranoj ustanovi, a liječnik specijalist informira pacijenta o zahvatu. Na operaciju pacijent dolazi natašte, na dan operacije. S obzirom da minimalno invazivna metoda skraćuje vrijeme koje je potrebno provesti u bolnici, potrebno je ponijeti samo najnužnije stvari. Dovoljne su dvije pidžame (obavezno s kopčanjem naprijed), ogrtač, donje rublje i čarape, te uobičajene higijenske potrepštine.

Tijek hospitalizacije

Prije operativnog zahvata, pacijent dobiva sve potrebne informacije od strane medicinskog osoblja, a sa specijalistom anesteziologije savjetuje se o anesteziji. Kod većih operativnih zahvata koristi se opća anestezija, kako bi pacijent bio uspavan tijekom cijelog postupka, ne osjećajući ništa. Kod minimalno invazivne metode, sam zahvat traje oko sat vremena ako ne dođe do nikakvih komplikacija. Po završetku, pacijent se polako budi, prebacuje se u bolesničku sobu, te se prate vitalne funkcije. Nakon buđenja iz anestezije moguća je mučnina, osjećaj suhih usta i nadraženosti od intubacijske cijevi. No, te pojave prolaze brzo.

Nakon prospavane noći i jutarnjeg obroka, liječnik specijalist pregledava pacijenta te ga otpušta iz bolnice, pod uvjetom da je sve u redu. Po povratku u dom, potrebno je smanjiti intenzitet aktivnosti, kako bi povratak svakodnevnim aktivnostima bio što kraći.