Gravesova (Basedowljeva) bolest je autoima bolest te najčešći uzročnik hipertireoze, odnosno hormonalne neravnoteže koja se očituje povišenim vrijednostima hormona štitnjače u krvi (T3, T4) te sniženim vrijednostima tireotropnog hormona (TSH). Bolest se dijagnosticira i ultrazvučno, s obzirom da se volumen štitnjače vrlo često povećava. Gravesova bolest nešto češće zahvaća žene reproduktivne dobi, između 20 i 50 godina života.

Simptomi

Simptomatologija je raznolika, upravo zato jer se radi o kombinaciji simptoma hipertireoze i simptoma autoimunog stanja. Prvo se primijete simptomi hipertireoze, odnosno ubrzanog metabolizma, koje prate osjećaji iritabilnosti i tjeskobe. Najčešće se pacijenti žale na lupanje srca, ubrzanu probavu i mršavljenje unatoč pojačanom apetitu, znojenje i nesanicu, promjene ciklusa i spolne želje. Također, prisutni su i simptomi autoimunog stanja, poput umora te karakterističnih problema s kožom (svrbež, nespecifična upala, alopecija, promjene na noktima). Moguća je pojava i oftalmopatije, odnosno izbočenja očne jabučice.

Liječenje

Potrebno je liječenje lijekovima, s obzirom na to da stanje dugogodišnje hipertireoze može ostaviti trag na nizu organskih sustava. Prepisuju se lijekovi kojima se suprimira stvaranje hormona, kako bi se postigla hormonalna ravnoteža.

Za tretman autoimune pozadine, valja napraviti cjelovitu promjenu životnost stila, koja podrazumijeva promjene u prehrani, učenje konstruktivnih načina suočavanja sa stresom te umjerenu tjelovježbu.