Koliko puta ste čuli od liječnika ili neke druge stručne osobe da trebate uvesti neki oblik tjelesne aktivnosti u svoj život?

Više kretanja može se postići i uvođenjem malih promjena u svakodnevicu. Koristite stepenice umjesto dizala, kratke udaljenosti prijeđite pješice ili biciklom umjesto autom, pa čak i kućanski poslovi mogu biti dobra tjelovježba. Za značajnije i dugoročno bolje ishode, nađite vrstu rekreativne tjelesne aktivnosti koja odgovara baš Vama i tako unaprijedite zdravlje i kvalitetu života. Uvođenjem nove aktivnosti u svoju zajednicu provedite više kvalitetnog vremena sa svojim najdražima, a uključivanjem u nove aktivnosti proširite krug poznanika. Donosimo nekoliko ideja!   

Aktivnosti na otvorenom

Lijepo vrijeme iskoristite za boravak u prirodi. Šećite, trčite, planinarite! Izaberite intenzitet aktivnosti koji odgovara Vašoj trenutnoj kondiciji, a porastom kondicije prilagođavajte i intenzitet. Već 30 minuta kretanja u danu doprinosi zdravlju srca i imunološkog sustava, poboljšava cirkulaciju, jača mišiće nogu, a donosi i bolje raspoloženje.

Grupne aktivnosti

Nekome više odgovaraju grupne aktivnosti u kojima imaju potporu voditelja i drugih polaznika. Ako niste vješti u određenoj tjelesnoj aktivnosti, dobro je imati nadzor voditelja, a uvijek dobro dođe i motivacija ostalih uključenih. Mogućnosti su brojne, možete birati između različitih programa plesa, borilačkih aktivnosti, fitnessa, pilatesa, yoge. Ako Vam se ne sviđa ideja provođenja vremena u zatvorenim prostorima, postoji i sve veći broj klubova i društava za grupne aktivnosti na otvorenom, poput trčanja ili planinarenja. 

Budite kreativni

Naše tijelo ima potrebu za kretanjem, a naš um, koliko god to odrasli nekad nastoje zatomiti, ima potrebu za igrom i zabavom. Razmislite što Vas veseli ili čime ste se nekad htjeli baviti, a nikad niste skupili hrabrosti. Plivajte na obližnjem bazenu, započnite plesati balet o kojem sanjarite od djetinjstva, naučite rolati ili klizati. Važno je pronaći odgovarajuću tjelesnu aktivnost, koja će Vam donositi zdravstvenu dobrobit i veselje.

Još Vas nismo uvjerili?

Istraživanja ukazuju na sljedeće:

  • Tjelesna aktivnost i zdrav životni stil zaštitni su čimbenik za razvoj niza kroničnih nezaraznih bolesti.
  • Osobe koje brže hodaju u mladosti i srednjoj dobi žive duže i kvalitetnije, u odnosu na ljude koji se sporije kreću u istim životnim razdobljima.
  • Osobe koje se bave nekom tjelesnom aktivnošću imaju bolje kognitivne sposobnosti u starijoj životnoj dobi.