Operacija štitnjače je oblik liječenja disfunkcije štitnjače koji se preporučuje u jasno definiranim okolnostima.

  • Za početak, preporučuje se pacijentima koji imaju tumor štitnjače. Nakon operativnog zahvata, provjerava se i priroda tumora, je li dobroćudan ili zloćudan.
  • Indikacija za operaciju štitnjače je i velika čvorasta guša. Ne samo da je takva strukturalna promjena vidljiva u obliku izbočine na vratu, nego može otežavati gutanje, te izazvati niz simptoma povezanih s radom štitnjače.
  • Novije smjernice preporučuju operativni zahvat i u slučaju izrazite kronične upale štitnjače, te stanja hipertireoze kod kojih konzervativno liječenje nije dalo rezultate kroz duži period liječenja.

Oporavak nakon operacije

Neposredno nakon operacije možete osjećati stezanje i/ili blagu bol u vratu, a dio pacijenata muči i prolazna promuklost. Moguć je i osjećaj ukočenosti u vratu neko kraće vrijeme, pa se tijekom takvog perioda ne preporučuje vožnja automobila. Prva dva tjedna nakon operacije, ne preporučuju se niti velika psihofizička naprezanja, podizanje teških predmeta, ili bavljenje sportskim aktivnostima.

Brzina oporavka ovisi o vrsti kirurškog zahvata koji je rađen. Danas se u Hrvatskoj rade dvije vrste zahvata na štitnjači. Klasične kirurške metode u nešto većoj mjeri oštećuju tkivo te je potrebna drenaža, zbog čega je pacijent hospitaliziran nekoliko dana. Oporavak može trajati i do nekoliko mjeseci. S druge strane, kod minimalno invazivnih kirurških metoda oštećenje tkiva je značajno manje, pa pacijent odlazi već idući dan na kućnu njegu, a kroz nekoliko tjedana se u potpunosti vraća svojoj rutini posla i obaveza.

Odstranjenje (dijela) štitnjače je veliki šok za organizam, i potrebno je neko vrijeme prilagodbe na funkcioniranje bez štitnjače. Nakon kirurškog zahvata kojim se uklanja cijela štitnjača, potrebno je uvesti doživotnu supstitucijsku hormonalnu terapiju. Uglavnom se daju sintetski hormoni štitnjače, koji se uzimaju svako jutro natašte, jednako kao i prije operativnog zahvata, ali obično se radi o višim dozama terapije. Kao i u počecima uzimanja terapije, potrebno je pogoditi odgovarajuću dozu terapije.

Dio pacijenata već nakon par dana javlja da su nestali dugogodišnji neugodni simptomi koje je uzrokovala štitnjača nestali. Kod većine pacijenata, pogotovo onih koji su bili podvrgnuti minimalno invazivnom zahvatu, nakon razdoblja oporavka, život se nastavlja uobičajenim tokom. Ipak, preporučuje se obraćati veću pažnju na vlastito tijelo i mogućnosti, brinuti o sebi. Kao i ranije, ključna stavka je dobra komunikacija između pacijenta i liječnika, te će vjerojatno postojati potreba za nešto češćim praćenjem stanja nego ranije.