Tumor je bilo kakva neuobičajena (abnormalna) nakupina tkiva. Razlikujemo dobroćudne (benigne, nekancerogene) tumore i zloćudne (maligne, kancerogene) tumore.

Dobroćudni tumori štitnjače

Folikularni adenom

Najčešći od epitelnih benignih tumora, javljaju se kod svih dobnih skupina, ali češće kod mladih odraslih osoba. Riječ je o samostalnim kuglastim tvorbama promjera manjeg od 3cm. Dok se manji adenomi otkriju uglavnom na sistematskim pregledima, veći se osjećaju kao čvor u prednjoj trećini vrata, što može uzrokovati teškoće gutanja. Razlikujemo funkcionalne (toksične) i nefunkcionalne adenome. Funkcionalni adenomi autonomno i nekontrolirano proizvode hormone štitnjače, bez aktivacije hipofize. Patohistološkom obradom se otkriva je li adenom dobroćudan ili zloćudan.

Zloćudni tumori (karcinomi) štitnjače

Epitelni zloćudni tumori štitnjače mogu biti zreli (papilarni i folikularni) ili nezreli (medularni i anaplastični). Zloćudni tumori štitnjače su vrlo rijetki i čine 1% svih zloćudnih tumora. Nešto češće pogađa žene, u dobi između 30 i 45 godina. Uglavnom se otkrije zbog teškoća koje tumorska tvorevina radi prilikom gutanja ili disanja. Karcinomi se odstranjuju operativno.

Papilarni karcinom

Najčešći karcinom štitnjače (oko 70% svih karcinoma štitnjače). Češće se dijagnosticira do 40. godine života, iako dugo može biti neprepoznat. Godinama može ostati lokaliziran u žlijezdi, a njegovo tkivo sliči onom štitnjače. Ova vrsta karcinoma ima najbolju prognozu. Liječi se operacijom i radioaktivnim jodom.

Folikularni karcinom

Drugi najčešći karcinom (oko 20% svih karcinoma štitnjače), a rijetko se javlja i njegov podtip Hurthle cell karcinom. Također nalikuje tkivu štitnjače. Javlja se uglavnom u srednjoj i kasnoj životnoj dobi, često u područjima endemske gušavosti. Može putovati po organizmu putem krvi. Ima dobru prognozu, a tretira se operativno i radioaktivnim jodom.

Medularni karcinom

Rijedak tip karcinoma štitnjače (4-9% svih karcinoma štitnjače). Javlja se u srednjoj i kasnoj životnoj dobi, uglavnom sporadično, kao pojedinačni čvor u štitnjači, ali se limfom može širiti tijelom. Prognoza je dobra, posebno u obiteljskom obliku bolesti, ali ipak nešto lošija u odnosu na zrele karcinome. Pojava metastaza u limfnim čvorovima pogoršava prognozu bolesti. Liječi se operacijom i radioaktivnim jodom i iznimno vanjskim zračenjem (radioterapija) i kemoterapijom.

Anaplastični karcinom

Najrjeđi histološki tip karcinoma štitnjače (2-5% svih karcinoma štitnjače), ali izrazito agresivan. Liječi se operacijom, radioterapijom i kemoterapijom.