U zadnje vrijeme porasla je svijest o bolestima štitnjače, te se često spominju povezani simptomi. Popis simptoma je dug i raznolik, jer je štitnjača dio sustava žlijezda s unutarnjim izlučivanjem i stoga povezana s brojnim procesima u tijelu.

Simptomi usporenog rada štitnjače

Najčešći simptom usporenog rada štitne žlijezde ili hipotireoze je generalno usporavanje metabolizma. Tu ubrajamo simptome poput nedostatka energije, učestalu iscrpljenost, smanjenu koncentraciju, neobjašnjivo debljanje ili stalni osjećaj hladnoće te snižena temperatura tijela.

Simptomi ubrzanog rada štitnjače

Kod ubrzanog rada štitne žlijezde ili hipertireoze primjećuje se ubrzavanje metabolizma. To se uglavnom odnosi na neobjašnjen gubitak kilograma, slabiju kvalitetu noktiju i kose, ali i osjećaje lupanja srca i generalnog nemira. U slučaju strukturalnih promjena na štitnoj žlijezdi, mogući je osjećaj knedle u grlu i otežanog gutanja.

Trebam li na pregled štitne žlijezde?

Ako kroz period od nekoliko mjeseci osjećate neke od spomenutih promjena u tijelu ili imate simptome koje drugi specijalisti ne mogu objasniti, problem možda leži u Vašoj štitnoj žlijezdi. Prvi preventivni pregled štitnjače bilo bi napraviti nakon tridesete godine života, bez obzira na spol. 

S povjerenjem se obratite u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 i dogovorite pregled štitnjače.