Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest, te možemo reći kako je riječ o bolesti koja zahvaća i imunološki sustav i štitnu žlijezdu. Bolest se češće javlja kod žena, a učestalost raste s dobi.

Simptomi Hashimotovog tireoiditisa

Karakteriziraju ju tri vrste promjena ili simptoma.

  • Kronična destrukcija tkiva štitnjače, koje se može popunjavati fibroznim tkivom i limfocitima. Stoga je ultrazvuk štitnjače vrlo važna stavka u prevenciji i dijagnostici bolesti štitnjače.
  • U početku bolesti može se javiti prolazna hipertireoza zbog naglog oslobađanja hormona iz oštećenog tkiva. No, Hashimotov tireoiditis uzrokuje hipotireozu, koja se manifestira sniženom koncentracijom hormona štitnjače u krvi, a povišenom koncentracijom tireotropnog hormona (TSH) kojeg luči hipofiza.
  • Hashimotov tireoiditis se prepoznaje i po povišenim vrijednostima antitijela na tireoglobulin (anti-Tg) i tireoidnu peroksidazu (anti-TPO). Kažemo da su antitijela pozitivna

Liječenje Hashimotovog tireoiditisa

Liječenje zahtijeva tretiranje štitne žlijezde, ali i tretman (osnaživanje) imunološkog sustava. U tome, osim prepisane medikamentozne terapije, uvelike može pomoći promjena životnog stila. U procesu promjene i prilagodbe pomažu stručnjaci komplementarnih struka.