U siječnju se tradicionalno podiže svjesnost o bolestima štitnjače. U tretmanu poremećaja i unapređenju zdravstvenog stanja, osim liječnika, veliku ulogu imaju stručnjaci komplementarnih struka. 

Što nam donosi dijagnoza?  

Dio naših pacijenata godinama se ne osjeća dobro, zbog čega osjete olakšanje kada se konačno napravi obrada i donese dijagnoza. Olakšanje jer znaju što se događa u njihovom tijelu i jer im je pruženo rješenje u obliku lijekova. No, za dugoročno i održivo unapređenje zdravstvenog stanja, važno je poučiti pacijente kako preuzeti odgovornost za svoje zdravlje te što sami mogu napraviti za unapređenje svog stanja. Kod svih kroničnih nezaraznih stanja i bolesti, osim terapije lijekovima, ključna je promjena životnog stila, u čemu pomažu struke komplementarne (nadopunjujuće) medicini

Ja i moja štitnjača

Štitnjača je glavna energetska žlijezda u našem organizmu. Razlikujemo funkcionalne i strukturalne poremećaje kod štitnjače, nekad ju zadese autoimuni procesi, a nekad poremećaj uzrokuje neko drugo stanje unutar organizma. No, u svakom od navedenih slučajeva štitnjača ostaje sastavni dio organizma i zahtijeva preuzimanje odgovornosti za te malo veću pažnju. 

Kako pomaže psiholog? 

Nekada pacijenti unutar liječničke ordinacije zaborave postaviti neko pitanje ili pak liječnici ne protumače sve dovoljno. Nakon svakog pregleda u Poliklinici Leptir, možete se obratiti psihologinji kako biste naučili više o svom stanju te razumjeli procese koji se događaju u vašem tijelu. S obzirom da se endokrini poremećaji češće javljaju kod osoba koje su češće pod stresom, bilo bi dobro naučiti efikasnije tehnike suočavanja sa stresom. Također, veza između tjelesnog i mentalnog zdravlja je vrlo bliska, tako da podrška psihologa može biti vrlo blagotvorna. 

Kako pomaže nutricionist? 

Neke poremećaje štitnjače je jednostavnije kontrolirati od drugih. Osim što bi se pacijent trebao konzultirati s liječnikom radi potrebne terapije i psihologom radi psihoedukacije i promjene navika, bilo bi dobro kada bi posjetio i nutricionistu. Nutricionistička obrada uključuje mjerenja i pregled medicinske dokumentacije, kako bi se napravila individualizirana preporuka vezana uz prehrambene navike. S obzirom na potrebe organizma, mogu se uvoditi i specifični dodaci prehrani

Bolesti štitnjače mogu biti izazovne i dugoročne, ali učenjem o svom stanju i preuzimanjem odgovornosti za njega, zdravstveno stanje se može unaprijediti u velikoj mjeri. Potrebno je dosta truda i strpljenja, ali za vlastito zdravlje se valja potruditi, zar ne?