Dodaci prehrani su pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu. U dodatke prehrani ubrajamo vitamine, minerale, bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline, celulozu, pivski kvasac, inulin, lecitin, glukomanan, (ljekovito) bilje i biljne proizvode, prirodne enzime i koenzime, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metabolite žlijezda, te pčelinje proizvode.

Unos dodataka prehrani može povećati otpornost organizma, a povećane potrebe izražene su kod djece, starijih osoba, trudnica i dojilja, te specifičnih skupina bolesnika. Različite zemlje mogu imati različite preporuke o najvišoj dopuštenoj dnevnoj količini (% RDA) određenog dodatka.

Suvremen stil života

Porastom broja studija o djelotvornosti dodataka prehrane u komplementarnom liječenju i prevenciji različitih zdravstvenih stanja, raste i proizvodnja i potrošnja dodataka prehrani. Ubrzan stil života vodi povećanoj potrošnji nutritivno siromašnije i/ili industrijski prerađene hrane. Neadekvatna prehrana može igrati veliku ulogu u razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, u kombinaciji sa sjedilačkim i stresnim načinom života.

Najčešće spominjani i korišteni dodaci prehrani su vitamini. Razlikujemo vitamine topljive u vodi i vitamine topljive u mastima (A, D, E, K). Dvije grupe vitamina se razlikuju i u tome što se višak vitamina topivih u mastima može pohraniti u tijelu i stoga mogu izazvati simptome toksičnosti, dok se višak vitamina topivih u vodi izlučuje iz organizma.

Kvaliteta dodataka prehrani

Za razliku od lijekova, kojima se dokazuje djelotvornosti u svrhu izlječenja, dodaci prehrani u Hrvatskoj podliježu zakonodavstvu o hrani, što znači da se prije stavljanja na naše tržište analiziraju samo zdravstveno i sanitarno. No, to ne znači da djelotvornost određenih dodataka prehrani nije testirana od strane proizvođača, ili institucija države proizvodnje. Pri izboru dodatka prehrani stoga treba biti oprezan jer jedna podvrsta proizvoda (npr. magnezij) može imati različit sastav i različito podrijetlo aktivnih tvari.

Dodaci prehrani su također faktor koji može opteretiti jetru i stoga ne bi trebalo uzimati proizvode upitne kvalitete, ili pak veći broj različitih dodataka prehrani na svoju ruku. Preporučujemo da se prije uzimanja konzultirate sa stručnom osobom, kako bi vam preporučila samo dodatke prehrani koji sadrže komponente koje nedostaju u vašoj prehrani a koji mogu pomoći održavanju ili unapređenju vašeg zdravstvenog stanja, i to u obliku proizvoda koji su dokazano kvalitetni i učinkoviti.