Jetra je najveća žlijezda i jedan od najvažnijih organa u ljudskom organizmu. Po strukturi je riječ o mesnatom i velikom organu, koji je smješten na desnoj strani trbušne šupljine i zaštićen rebrima. Jetra ima dva režnja koji aktivno sudjeluju preradi hrane, zajedno s drugim organima smještenima u trbušnoj šupljini. Glavna uloga jetre je filtrirati krv na putu iz probavnog trakta u krvotok te tako neutralizirati štetne tvari, a pohraniti hranjive. No, jetra je i mjesto gdje se odvija veliki dio pretvorbe hormona štitnjače.

Jetra i štitnjača

Zajednička uloga hormona štitnjače, trijodtironina (T3) i tiroksina (T4) je održavanje bazalnog metabolizma, iako se dva hormona razlikuju se u koncentraciji i načinu djelovanja. U krvotoku, oko 90% hormona štitnjače čini tiroksin (T4), no djelovanje trijodtironina (T3) je i do četiri puta jače. Možemo reći da je trijodtironin aktivni oblik hormona štitnjače, koji većinski nastaje pretvorbom iz tiroksina unutar jetre, te unutar bubrega i mišića. Uredan rad jetre stoga je povezan s urednim radom štitnjače i održavanjem metabolizma cijelog organizma.

Zdravlje jetre

Prvi korak u provjeri zdravlja jetre je provjera jetrenih enzima u krvi (aspartat aminotransferaze, AST; alanin aminotransferaze, ALT) te ultrazvučni pregled jetre. U slučaju da jetra ne funkcionira uredno, nalazi jetrenih enzima bili bi značajno povišeni, a ultrazvučni pregled upućivao bi na promjenjenju strukturu organa. Jetra je jedini organ u tijelu koji ima mogućnost regeneracije, i stoga je zdravlje jetre u velikoj mjeri osobna odgovornost.

Kako pomoći jetri?

S obzirom da je glavna uloga jetre pročišćavanje krvi, važno je smanjiti unos štetnih tvari u organizam, poput alkohola, lijekova koji nisu neophodni, cigareta i drugih štetnih tvari. Također, bilo bi poželjno smanjiti unos zasićenih i transmasnih kiselina, koje se nalaze u gotovoj, industrijski prerađenoj hrani.

Najpogodnije je konzumirati raznovrsnu mediteransku prehranu. Preporučuje se veća konzumacija antioksidansa, što se može postići većim korištenjem začina, pogotovo đumbira, anisa, cimeta, kurkume. Kako biste u potpunosti bili sigurni da jedete kvalitetno, najbolje bi bilo obroke pripremati samostalno od početka. Kao prirodni lijekovi za jetru preporučuju se sikavica, sladić, maslačak, čičak i artičoka. Jednako kao i kod brojnih drugih stanja, i na probavu i rad jetre povoljno djeluje redovita tjelesna aktivnost.