Čovjek je dio prirode i reagira u skladu s promjenama u prirodi, izmjenama godišnjih doba, dana i noći. Ludski organizam unutar 24 sata djeluje u ciklusu koji nazivamo cirkadijani ritam. Cirkadijani ritam regulira sve fiziološke funkcije, ali je i osjetljiv na niz vanjskih podražaja. Dugotrajna izloženost ometajućim čimbenicima, poput smjenskog rada ili nepravilnog ritma budnosti i spavanja može dovesti do ozbiljnih posljedica. Te posljedice možemo svesti pod jedinstveno ime – kronične nezarazne bolesti, a manifestiraju se simptomima koji narušavaju tjelesno i mentalno zdravlje. Jedan od prvih sustava koji reagira na nepovoljne okolinske uvjete i stres je sustav žlijezda s unutarnjim izlučivanjem.

Štitnjača

Štitnjača je dio sustava žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, a one izlučuju hormone u skladu s cirkadijanim ritmom. Naime, za rad naših žlijezda i regulaciju cirkadijanog ritma nadležna je ista struktura u našem mogu – hipotalamus. On regulira žlijezdom hipofizom, koja potom upravlja sustavom žlijezda s unutarnjim izlučivanjem. 
Podsjetimo, radom štitnjače upravlja tireotropni hormon (TSH), kojeg izlučuje žlijezda hipofiza po uputi hipotalamusa. Ovisno o koncentraciji tireotropnog hormona, štitnjača luči svoja dva hormona, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).U slučaju ometajućih vanjskih čimbenika, raspored izlučivanja, kao i koncentracija tirotropnog hormona u krvi, može se poremetiti što posljedično remeti lučenje hormona štitnjače. To se očituje kod svih ljudi, no posebno kod osoba koje disbalans disbalans hormona štitnjače (hipo- ili hipertireoza). 

Savjet

Današnje društvo i ekonomija su oblikovani na način da velik broj ljudi radi prekovremeno ili smjenski. Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati higijenu sna:

  • San je vrlo važan. Nastojte lijegati i buditi se u isto vrijeme kad god je to moguće. Samo jedna noć u kojoj se odspava otprilike četiri sata ostavlja i direktan trag na organizam, slabljenjem sposobnosti imunološkog sustava da zaštiti organizam od štetnih utjecaja. 
  • Prije spavanja izbjegavajte intenzivne podražaje, kao što su zasloni mobitela i računala, kako biste unaprijedili kvalitetu sna. Opustite se prije odlaska na spavanje.
  • U danu konzumirajte više manjih obroka, pogotovo u vrijeme dana ili noći kada ste aktivni. Pri ruci imajte kvalitetne i uravnotežene obroke te nešto što možete konzumirati kad se dogodi pad energije. Primjerice, orašaste plodove ili sušeno voće. Također, ne zaboravite na unos tekućine, najbolje vode i nezaslađenih čajeva.
  • Nedostatak sna ostavlja trag i na mentalno zdravlje. Posebno u vidu razdražljivosti, slabije sposobnosti donošenja odluka, sporijih reakcija i refleksa.. Dugotrajna nestabilnost u cikusu budnosti i spavanja može rezultirati značajnijim teškoćama. Preporučuje se naći vrijeme za odmor, ali i zabavu