Veliki broj pacijenata koji dolazi zbog simptoma povezanima s nepravilnim radom štitnjače, obraća nam se u periodu veće izloženosti stresnim situacijama. Te stresne situacije su najrazličitije – od poslovnih, preko obiteljskih, do zdravstvenih. Svatko od nas ima svoje granice tolerancije, a kada se te granice prijeđu, često se pojavljuju tjelesni simptomi kao vanjska manifestacije unutarnjih problema. U kojem organskom sustavu će se očitovati, ovisi dijelom i o našoj genetskoj predispoziciji.

Stres i štitnjača

Sustav koji među prvima fiziološki reagira na stresne situacije je endokrinološki sustav. U trenucima koji zahtijevaju naš povećan angažman, izlučuju se hormoni štitne i nadbubrežne žlijezde, i organizam ulazi u “višu brzinu”. U toj brzini mi funkcioniramo savršeno. Pobuđeniji smo, spretniji, učinkovitiji. Ali ne možemo beskrajno ostati u njoj.

Kako si pomoći?

Svakodnevno ispunjavanje vlastitih i društvenih obaveza nas iscrpljuje, i opterećuje mislima o prošlosti i budućnosti. No, tada zastani i razmisli – možeš li promijeniti ono što se dogodilo jučer, ili u potpunosti predvidjeti što će se dogoditi sutra? Ne možeš.

Kada se uhvatiš u vrtlogu obaveza, misli i briga, uspori malo. Podsjeti se da je sasvim u redu stati, i posvetiti malo vremena sebi. Jednako kao što nam je potrebno u danu spavati, jesti ili biti produktivan, potrebno nam je i ne raditi ništa, igrati se i zabaviti se, te paziti na sebe. Odmor i zabava, neizostavni dio svakog dana djeteta, neophodni su i u odrasloj dobi.