Naš um je programiran na detektiranje potencijalnih opasnosti. Dok radimo jednu stvar, naš um vrti scenarije o nizu drugih. Energiju potom ulaže u planiranje strategija izbjegavanja i/ili suočavanja s njima. Ukratko, naš um je programiran na brigu. Usmjeravanjem na potencijalne negativne ishode, zaboravimo na trenutnu stvarnost, a pogotovo na pozitivnu stranu naše trenutne stvarnosti. Svaki dan unosi promjene u svoj život i nauči prepoznavati lijepe stvari u burnoj svakodnevici. Misli pozitivno!

Ako sada čitaš ovaj tekst na svojem pametnom telefonu, laptopu, ili računalu, razmisli samo o stvarima na kojima u ovom trenu možeš zahvaliti. I zahvali. Imaš nekoliko minuta za sebe, imaš pristup internetu zahvaljujući kojem u sekundi možeš saznati sve što te zanima, ali imaš i znanje i mogućnost koristiti se suvremenom tehnologijom. I to je samo u ovom momentu. Nesvjesno prolazimo danom, ne uviđajući niz blagodati u kojima uživamo i koje uzimamo zdravo za gotovo. Topli dom i druge materijalne blagodati, nekoga tko nas voli, naša znanja i vještine.

Zaigraj igru sam(a) sa sobom!

Usmjerenost na negativno je navika koju možemo mijenjati. Svakodnevno radi na promjeni svojih obrazaca negativnog mišljenja u pozitivno. Zaigraj igru sa sobom. Kad pomisliš kako nešto nije u redu – zaustavi se i uvidi što je pozitivno u toj situaciji. Kada te netko upita kako si, ne započinji s opisom vlastitih problema, ili drugom temom koja ga ne zanima. Samo reci ‘Dobro sam!’ i pokloni osobi osmjeh. Nju ćeš sigurno oraspoložiti, a možda i sebe. Umjesto negativne misli o gužvi u prometu, zahvali što ju provodiš u toplom tramvaju, ili vlastitom autu uz najdražu radio postaju. Na kraju dana ne razmišljaj o brigama o sutrašnjem danu, nego nabroji barem tri lijepe stvari koje su ti se dogodile taj dan i na kojima možeš biti zahvalan.

Uvidjet ćeš da u našoj često sivoj i problematičnoj svakodnevici postoji puno više pozitivnih stvari nego što misliš. Po tko zna koji put, ponovit ćemo Gandhijevu poslovicu: Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.