Imunološki sustav od iznimne je važnosti za naš organizam. Štiti nas od negativnih čimbenika iz vanjskog svijeta, a da često nismo toga ni svjesni. No, što ako se okrene sam protiv sebe? Što ako tkiva iz vlastitog organizma počne prepoznavati kao strana i pokrene borbu? Tada organizam pogađa autoimuna bolest.

Preaktivan imunološki sustav može se, u nedostatku vanjskih neprijatelja, okrenuti protiv vlastitog tkiva, pogađajući neki od organskih sustava. Pravi razlozi nastanka autoimune bolesti nisu poznati, ali kao mogući uzročnici spominju se i uzročnici infekcija, lijekovi, ili okolinski čimbenici.

Postoji veliki broj stanja koja nazivamo autoimuna bolest i gotovo sve organske sustave pogađa neki oblik autoimune bolesti. Tako, na primjer, endokrinološki sustav pogađa dijabetes, neurološki sustav multipla skleroza, probavni sustav celijakija, sustav za pokretanje reumatoidni artritis, a kožu neke vrste dermatitisa. Kada je ciljani organizam štitnjača, najčešće govorimo o bolestima Hashimoto i Graves.

Dijagnoza

Autoimuna bolest dijagnosticira se putem krvnih nalaza, koji upućuju na postojanje specifičnih antitijela. Kod bolesti štitnjače, govorimo o dva antitijela – antitijela protiv tiroeglobulina (Anti Tg) i antitijela protiv tiroidne peroksidaze (Anti TPO). Koncentracija antitijela u krvi varira s obzirom to koliko je autoimuna bolest aktivna, te ih je potrebno kontrolirati barem jednom godišnje. Tretiranjem autoimune bolesti, odnosno imunološkog sustava, moguće je značajno smanjiti koncentraciju antitijela u krvi.

Liječenje

Iako bi velikom broju ljudi bilo po volji, autoimuna bolest štitnjače nema specifičan lijek. Lijekovima se mogu tretirati pojedini simptomi koje donosi autoimuna bolest, ali za značajniji povratak zdravlju preporučuje se cjelovita promjena životnog stila. Autoimunu bolest možemo shvatiti kao krajnji poziv upomoć našeg organizma.

Kako bi se smanjila autoimuna reakcija, preporučuju se promjene u prehrani i uzimanje ciljanih suplemenata, uvođenje umjerene tjelesne aktivnosti, uklanjanje nepotrebnih stresora iz okoline, te dopuštanje organizmu da se redovito i dostatno odmara.