U trudnoći se događa niz promjena tijelu, a neke od njih se odnose i na veličinu te funkciju štitnjače. Moguć je maleni porast volumena štitnjače, ali to je nešto češće u predjelima sa zabilježenim deficitom joda, no Hrvatska se ne ubraja u njih.

S funkcionalnim promjenama štitnjače povezana su dva hormona – humani korionski gonadotropin (HCG) i estrogen. Humani korionski gonadotropin je hormon koji se mjeri pri testiranju trudnoće. Blago stimulira štitnjaču na proizvodnju hormona, i tako je povezan s promjenama koncentracija hormona štitnjače u krvi. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće moguće su povišene vrijednosti tireotropina (TSH), kojeg izlučuje hipofiza i koji stimulira rad štitnjače. No, vrijednost TSH se vraća normalu kasnije tijekom trudnoće, ako je sve u redu.

Štitnjača u trudnoći

Glavni ženski hormon estrogen u trudnoći povećava koncentraciju bjelančevina koje u krvi vežu hormone štitnjače, što direktno povećava koncentracije hormona tiroksina (T4) i trijodtirona (T3) u krvi. Stoga se preporučuju pretrage slobodnih oblika hormona štitnjače – fT3 i fT4. (Skraćenica f je za riječ free, što na engleskom znači slobodan.) Tako se vidi koncentracija hormona štitnjače koji nisu vezani za spomenute bjelančevine.

Zaključujemo kako su promjene u funkciji štitnjače normalna popratna pojava drugog stanja, ali je važna i redovita kontrola štitnjače u trudnoći. Stanje granične hipertireoze često nije potrebno medikamentozno liječiti, ali stanje hipotireoze jest. Pravilna sekrecija hormona štitnjače pomaže održavanje trudnoće, te uredan razvoj živčanog sustava djeteta. U prvom tromjesečju, dijete prima hormone štitnjače preko posteljice, zbog čega je važna hormonalna ravnoteža majke. Nakon toga, djetetova štitnjača sazrijeva i sama počinje proizvoditi hormone. Ipak, dijete i dalje ostaje ovisno o majčinom unosu joda, koji je nužan za sintezu hormona štitnjače.

Pregled specijaliste

Svim trudnicama se preporučuje pregled štitnjače kod specijaliste, a ženama koje su i prije trudnoće imale problema sa štitnjačom, preporučuje se češća kontrola stanja tijekom trudnoće.