Štitnjača je žlijezda smještena u donjem dijelu vrata. Nadbubrežna žlijezda smještena je u neposrednoj blizini bubrega.

Što im je zajedničko?

I štitnjača i nadbubrežna žlijezda leže na tzv. HPA osovini, kojom upravljaju hipotalamus i hipofiza. Hormoni obje žlijezde utječu na veliki broj tjelesnih procesa, od metabolizma do krvnog tlaka. Obje žlijezde fiziološki reagiraju na dugotrajnu izloženost stresnim situacijama. Te dvije žlijezde su stoga – povezane.

Što ih razlikuje?

Na nadbubrežnu žlijezdu možemo gledati kao motor organizma. Njeni hormoni sudjeluju u procesima koji snagu i energiju za uravnoteženo funkcioniranje organizma. Na štitnu žlijezdu možemo gledati kao na papučicu gasa. Njeni hormoni pomažu u održavanju uravnoteženog funkcioniranja organizma. No, znamo da možemo dodavati gas unedogled, ali neće biti promjene ako je motor pokvaren.

Kako su povezane?

Poremećaji u radu jedne od ovih žlijezda mogu biti zamagljeni sniženom funkcijom druge žlijezde. To je vidljivo kod pacijenata kojima se često povisuje doza nadomjesne terapije hormona štitnjače, jer brzo nakon povišenja doze imaju osjećaj nedostatka energije. Stoga se kod takvih pacijenata preporučuje i provjera rada nadbubrežne, uglavnom testiranjem kortizola iz sline.