Štitnjača i nadbubrežne žlijezde su žlijezde s unutrašnjim lučenjem (luče hormone u krv). Funkcionalno su povezane tzv. osovinom hipofiza – hipotalamus – nadbubrežne žlijezde. Hormoni obiju žlijezda utječu na veliki broj tjelesnih procesa, od metabolizma do krvnog tlaka.

Štitnjača je smještena u donjem dijelu vrata i luči hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji upravljaju metabolizmom organizma.

Nadbubrežne žlijezde su na vrhovima bubrega i luče tridesetak hormona. Kora nadbubrežne žlijezde luči hormone: mineralokortikoide (aldosteron – regulira promet elektrolita kalija, natrija i vode), glukokortikoide (najaktivniji je kortizol – regulira ugljikohidrate, proteine, lipide), spolne hormone (androgeni, estrogeni). Srž nadbubrežne žlijezde luči adrenalin i noradrenalin koji ubrzavaju rad srca i povisuju krvni tlak.

Akutni stres povisuje razinu adrenalina i pojačava rad štitnjače. Kronični stres i kortizol smanjuju proizvodnju hormona štitnjače i dovode do hipotireoze. Ako terapija ne uspijeva umanjiti tegobe hipotireoze, treba posumnjati na povišenu razinu kortizola i ispitati rad nadbubrežnih žlijezda. Različitim metodama nošenja sa stresom moguće je postići veliki pomak u normalizaciji rada nadbubrežnih žlijezda i štitnjače.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu endokrinologa, javite se u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 ili mailom: info@poliklinika-leptir.hr.