Nakon obroka, ovisno o vrsti hrane, razina glukoze u krvi sporije ili brže raste. Nagle promjene razine glukoze u krvi  nisu poželjne i mogu se izbjeći prilagodbom redoslijeda uzimanja hrane. Slatko naglo podiže krivulju glukoze koja zatim naglo pada i ubrzo se javlja glad. Da bi se to izbjeglo u obroku, najprije treba pojesti vlaknastu hranu (povrće, mahunarke), zatim bjelančevine i masti i pred kraj obroka škrob i šećer.

Obrok pojeden pravilnim redoslijedom, održava hormon gladi grelin dulje na niskoj razini nego kada obrok započnemo sa slatkom ili škrobnom hranom, pa se osjećaj gladi javlja kasnije. Upravo suprotno od obroka kojeg započnemo sa slatkim ili škrobnom hranom kada osjet gladi puno brže nastupi.

Vlaknasta hrana usporava pražnjenje želuca, a time i ulazak glukoze u krvotok te usporava razgradnju škroba u glukozu. Također potiče rast dobrih bakterija, osnažuje mikrobiom i snižava razinu kolesterola. Omjer vlaknaste i škrobne hrane trebao bi biti 1:1.

Učinak redoslijeda jedenja je sličan učincima antidijabetika, pa se razina šećera u krvi i potreba za inzulinom može sniziti. Uočeno je i sniženje HbA1c (hemoglobin u eritrocitima koji raste s porastom glukoze u krvi).

Kao što svaki čovjek ima specifične otiske prstiju, tako i svako tijelo ima svoje metaboličke specifičnosti. Metabolic balance® je recept kako ubrzati metabolizam. Kod izrade plana vodi se računa o eventualnim zdravstvenim dijagnozama i tegobama te lijekovima ako ih osoba uzima. Prehranom prema Metabolic Balance® individualiziranom programu zdravo se mršavi, hormoni se stabiliziraju, šećer, masnoće i tlak se prirodno reguliraju, smanjuju se tegobe sa zglobovima, vraća se energija, koncentracija i dobro raspoloženje. Držeći se jednostavnih pravila naučenih tijekom programa održava se stabilna tjelesna težina i što je još važnije – postignuto zdravlje. Terapeut nutricionist Vas prati kroz sve faze programa do postizanja željene težine te prema procjeni zakazuje termine za kontrolu.

Zanima Vas Metabolic balance®?

Metabolic balance® terapeutkinja u Poliklinici Leptir je nutricionistkinja Karmen Matković Melki.  

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr.