Osteoporoza je kronični, progresivni metabolički poremećaj koštane strukture. Karakteriziran je smanjenom koštanom gustoćom, odnosno niskom koštanom masom. Povećan je rizik za nastanak prijeloma s obzirom na pojačanu krhkost kostiju, izraženiju osjetljivost na mehaničke podražaje, poglavito udarce i padove. Ponekad već i blago saginjanje, pa čak i kašljanje može prouzročiti prijelom.

Osteoporoza je najčešće generalizirana i nastaje u žena starijih od 50 godina, tj. poslije menopuaze uslijed nedostatka estrogena. Uz postmenopauzalnu postoji i senilni tip osteoporoze koji se javlja nakon 60. godine života. Trećina žena između 60 i 70 godina ima osteoporozu, dok u žena starijih od 80 godina, osteoporozu ima njih čak dvije trećine. Nakon 60. godine raste broj prijeloma kralježaka, dok prijelomi kuka češće nastaju u starijih od sedamdeset godina.

Postoji i lokalizirani oblik osteoporoze koji se pojavljuje nakon prijeloma zbog dugotrajne imobilizacije. Osteoporoza se također može razviti u sklopu različitih endokrinoloških bolesti, malapsorpcije, hematoloških bolesti te pri uporabi kortikosteroidnih lijekova ili kemoterapije.

U rizike za razvoj osteoporoze ubrajamo:

 • stariju životnu dob
 • ženski spol
 • ranu menopauzu
 • rasu (bijela rasa predstavlja veći rizik u odnosu na crnu)
 • nisku tjelesnu masu
 • prethodni osteoporotički prijelom (jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika), podatak o prijelomu kuka u krvnom srodstvu
 • pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola
 • dugotrajnu imobilizaciju
 • nedostatak vitamina D i kalcija u prehrani
 • poremećaje štitnjače, poremećaj spolnih hormona, hipogonadizam, kao i cijeli niz kroničnih bolesti
 • primjena lijekova – poglavito glukokortiokoida, antikonvulziva i kemoterapije

Nedostatak kalcija i vitamina D nepovoljno utječe na koštanu masu. Smatra se da je potreban dnevni unos kalcija hranom od oko 1000- 1200 mg. Posebno bogate namirnice kalcijem su mlijeko, sir, vrhnje, repa, špinat, kelj, riba, bademi, smokve i dr. Kalcij se u pravilu unosi prehranom, a nadomjestak se preporučuje jedino ako odgovarajući unos nije moguć. Za koštano zdravlje potrebita je koncentracija vitamina D više od > 75 nmol/L, što odgovara dnevnom unosu od oko 800-2000 UI kolekalciferola, a kod osoba koje su pod posebnim rizikom i višestruko više, te je suplementacija ključna i provodi se uz nadzor liječnika. 

Tjelesna aktivnost je vrlo značajna sastavnica u prevenciji osteoporoze. Naime, već se u mladosti vježbama, pogotovo jačeg intenziteta, može spriječiti razvoj osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi. Vježbe pojačavaju prokrvljenost te jačaju mišićno i koštano tkivo. Program vježbi za osobe s osteoporozom uključuje vježbe posture, hoda, koordinacije, ravnoteže kako bi osnažili zdjelični mišići i mišići stabilizatori trupa.

Glavni učinak lijekova za osteoporozu je smanjenje koštane razgradnje te poticanje izgradnje. Na taj način povećava se koštana masa, tj. gustoća i smanjuje učestalost prijeloma.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima koji stoji iza ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 ili putem maila – info@poliklinika-leptir.hr.