Sunce djeluje na cijeli organizam, osobito na kožu. Korisno djelovanje sunčevih zraka postiže se umjerenim sunčanjem i prehranom koja sadrži antioksidanse – vitamine A,C,E te selen i cink. Ove hrajive tvari pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji nastaju izlaganjem kože sunčevoj svjetlosti.

Vitamin A nastaje u tijelu od β-karotena unesenog hranom. Najpoznatiji izvor β-karotena je mrkva. Nalazi se još u voću, povrću crvene, narančaste i žute boje te u tamnozelenom lisnatom povrću. Tu ubrajamo kelj, špinat, brokulu, grašak, crvenu i žutu papriku, bundevu, dinju, lubenicu. Od začinskog bilja najpoznatiji su peršin, ružmarin, kadulja, korijander (lišće i sjemenke), mljevena crvena paprika, čili i kajenski papar. Plava riba i losos bogati su vitaminima A i D te omega 3-masnim kiselinama.

Vitamin C djeluje kao antioksidans s nizom korisnih učinaka. Prirodni izvor ovog vitamina su: šipak, agrumi (limun, naranča, grejp, mandarina, limeta), bobičasto voće (borovnica, brusnica, malina, kupina, ribiz, jagoda) te povrće (svježa paprika, zelje, krumpir, kelj i hren).

Vitamina E antioksidans, nalazi se u ulju, mastima, orašastim plodovima, sjemenkama, žumanjku i lisnatom zelenom povrću. U skupini namirnica bogatih ovim vitaminom su: bademi, orasi, lješnjaci, kikiriki, brazilski orah, indijski orah, suncokretove sjemenke, bučine sjemenke, peršin, avokado, maslina, losos.

Selen je dio antioksidativnog enzima koji štiti stanicu od štetnog učinka slobodnih radikala. Najveća koncentracija selena u organizmu po gramu tkiva je u štitnjači. Ondje sudjeluje u proizvodnji i regulaciji trijodtironina. U namirnice koje sadrže selen ubrajamo: meso i mesne prerađevine, ribu, plodove mora, žitarice, a najviše ga ima u brazilskim orasima.

Cink je dio mnogih enzima i doprinosi očuvanju zdravih kostiju, kose, kože, noktiju i vida. Nalazi se u mesu, školjkama, mliječnim proizvodima, jajima, mahunarkama, povrću, sjemenkama, orašastim plodovima, žitaricama, tamnoj čokoladi.

Tijekom ljetnih vrućina uvrstite u jelovnik neke od ovih namirnica kako biste zaštitili kožu i pridonijeli zdravlju cijelog organizma.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima ovog portala, ili nabaviti dodatke prehrani, javite se u Polikliniku Leptir i u našu Bioljekarnu, na telefon: +385 1 3014 923 ili putem maila – info@poliklinika-leptir.hr.